‘Nieuwe overeenkomst met Alcoa geen wet van Meden en Perzen’

Oud Suralco-directeur Henk Ramdin
Oud Suralco-directeur Henk Ramdin
‘De Brokopondo Overeenkomst wordt eind 2019 op aandringen van Alcoa/Suralco ontbonden. Daarna wordt onderhandeld over, hoe verder te gaan. Een eventuele samenwerking, al dan niet aangevuld met andere partners, om de bauxietvoorraden in het Bakhuysgebied te ontginnen en te verwerken, zit er in. Door de informatie vrijgegeven door de regering en de onderhandelingscommissie leeft de verwachting dat de samenwerking tussen Suriname en Alcoa/Suralco zal worden gecontinueerd, maar het is geen wet van Meden en Perzen. Alles wat gezegd is, is herroepelijk en biedt dus geen rechtszekerheid’, aldus Henk Ramdin, die bekend staat als de bauxietdeskundige bij uitstek van Suriname en de multinational Alcoa/Suriname.
Alle opstallen, elke schroef, elk korreltje zand moeten worden teruggeven aan Suriname
Sardjoe gaf tijdens de lezing te kennen dat de Haven van Paranam eigendom is van de Suralco. Om over deze faciliteit te kunnen beschikken, zal Suriname die moeten kopen. Ramdin stelt zich op het standpunt dat Alcoa/Suralco bij de vroegtijdige beëindigen van de Brokopondo Overeenkomst in december 2019 onherroepelijk alle bezittingen moet overdragen aan de Staat. Alle overgebleven opstallen, de Haven van Paranam, elke schroef, elk korreltje zand moeten worden teruggeven. Suralco mag volgens hem tussen nu en dan geen bedrijfseigendommen verkopen of anderszins vervreemden. Er worden in de samenleving geluiden gehoord die de verkoop van bedrijfsterreinen door Suralco aankondigen. Ramdin: ‘Alcoa/Suralco heeft door het vroegtijdig stopzetten van hun operaties de Brokopondo Overeenkomst geschonden. Het is mooi en waar dat de multinational zaken met de werknemers en contractors netjes heeft afgerond. De schade die de Staat Suriname door het stoppen van de bedrijvigheid lijdt, dient gecompenseerd te worden. Dat houdt onder andere in dat alle bezittingen aan Suriname moeten worden overgedragen.
Bonus van veertig miljoen dollar voor Suriname
‘Vanaf de sluiting van de smelterij tot heden zijn er vierduizend arbeidsplaatsen verloren gegaan, wat het Bruto Nationaal Product aanzienlijk achteruit heeft gebracht. Ik zie compensatie daarom als een verplichting. Suriname doet er goed aan om dat duidelijk te maken aan Alcoa/Suralco. Het creëren van één duurzame arbeidsplaats kost tienduizend Amerikaanse dollar. Vermenigvuldigd met de vierduizendarbeidsplaatsen die verloren zijn gegaan, komt dat neer om veertig miljoen dollar waarop Suriname recht heeft. Dat bedrag zou in de te sluiten definitieve afhandeling kunnen worden opgebracht als bonus voor Suriname’, aldus Ramdin.
HD

error: Kopiëren mag niet!