Illegale vreemdelingen krijgen gelegenheid legalisatie aan te vragen

1Illegale vreemdelingen krijgen gelegenheid legalisatie aan te vragenVreemdelingen die voor 1 juli 2017 Suriname legaal binnen zijn gekomen, en om een of andere reden hun legale status niet hebben, worden door de overheid van Suriname in de gelegenheid gesteld om hun zaken in orde te maken. Het ministerie van Justitie en Politie (Juspol) maakt over enkele weken een aanvang met het project ‘Legalisatie van Vreemdelingen’. Dit project is een gezamenlijke inspanning van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Financiën, Juspol en assembleelid Stepen Tsang. Dit is niet de eerste keer voor zo een generaal pardon. Het is de vijfde keer dat een soortgelijk project wordt uitgevoerd. Bij de voorgaande projecten zijn merendeel Chinezen, Brazilianen, Haïtianen en Guyanezen geregistreerd als illegale vreemdelingen. In de afgelopen jaren is er een andere trend vanuit Azië te volgen. Hier is opvallend de groep Filipijnen en Maleisiërs.
Mensenhandel/smokkel
“Dit project is bedoeld om mensen die in een illegale sfeer vertoeven, te brengen in een legale sfeer. De documenten die de mensen moeten aandienen en het proces van onderzoek brengt ook in beeld waar de mensen mee bezig zijn. Het is dus een positieve manier om gevallen van eventuele mensen handel/smokkel in kaart te brengen”, stelt waarnemend Juspol-minister Ferdinand Welzijn. Hij roept alle vreemdelingen op om zich binnen deze periode te registreren. Na deze periode zal wel het proces worden ingezet om de illegalen, die zich niet hebben aangemeld, het land uit te zetten. “Dat betekent dat als drie maanden na afsluiting van het project wij vermoedens hebben dat mensen zich niet legaal in Suriname bevinden, zij onmiddellijk eruit worden gezet. Wij proberen met voorlichting de mensen op te roepen. Er zal een punt komen, waarbij wij deze situatie van mensenhandel kunnen aanpakken. De mensen die kwaadwillig zijn, zullen wel vermijden om zich te registreren. Vandaar kunnen zij in kaart gebracht worden”, stelt de minister.
Kosten
Deze groep vreemdelingen wordt eenmalig in de gelegenheid gesteld hun status te legaliseren. Het proces zal ook kosten met zich meebrengen. Vreemdelingen uit Zuid Amerika en het Caribisch gebied betalen US$ 600. Vreemdelingen uit andere delen van de wereld betalen US$ 3000. “De mensen vertoeven hier illegaal. Zij zouden het land eruit moeten worden gezet. Zij zouden hun ticket kosten moeten betalen. Als wij de mensen vragen om dit bedrag, dan is het een stuk garantiestelling dat zij die overtocht niet hoeven te maken”, verdedigt de minister over de hoogte van de bedragen. Het is volgens Welzijn in beginsel een tegemoetkoming naar deze groep vreemdelingen toe.
Ondernemers
Er zijn verschillende ondernemers die een aantal mensen in dienst hebben, die het land legaal zijn binnen gekomen, maar momenteel illegaal in het land vertoeven. Voor met name grote bedrijven probeert de overheid mogelijkheden te creëren om het proces van het verkrijgen van legaal verblijf, te vergemakkelijken. De overheid doet dit op basis van afzonderlijke afspraken (overeenkomsten). Hierbij zal er naast de omstandigheden ook gekeken worden naar speciale regelingen voor minder kosten.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!