Aanpassing invoerrechten kip en kipdelen ingegaan

Minister Ferdinand Welzijn van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) bevestigt tegenover Dagblad Suriname dat de aanpassing van de importheffing op kip en kipdelen, zoals voorgenomen, op 1 september normaal is doorgegaan. Hij benadrukte wel dat het een aangelegenheid is van het ministerie van Financiën en hij dus geen zwart op wit bevestiging op zou kunnen geven. “Als het goed is, is het doorgegaan. Het is eigenlijk iets van Financiën. Wij hebben de garantie gehad dat het per 1 september is ingegaan”, stelt Welzijn.
Het ministerie heeft na de afkondiging van de aanpassing, die initieel in augustus plaats zou vinden, een lastige marktsituatie gespot. De prijs van kip en kipdelen gingen plotseling de lucht in. Volgens Welzijn is dit onderzocht. Er zijn twee redenen uit de bus gekomen.
Welzijn geeft als eerste reden op dat internationaal de prijs van kipdelen zijn verhoogd vanwege een situatie in Brazilië. Ten tweede zijn ook importeurs en distribiteurs tegen de maximale winstmarges gaan aanleunen. De maximale toegestane winstmarge is 25%. Gebleken is dat de importeurs en distributeurs in het verleden tussen de 8% en 15% aan winstmarges in rekening brachten. “Een aantal importeurs heeft ervoor gekozen om dat aan te passen naar 25%, wat nog steeds mag. Alleen lijdt de consument eronder”, stelt Welzijn. Als beleidsmaker meent Welzijn dat het ministerie de plicht heeft om de consument te beschermen. Er zijn strategieën uitgezet om onder andere rechtsreeks van de producent naar consument te gaan, waardoor de tussenhandel (met winstmarges) onder de huidige omstandigheden even erbuiten wordt gelaten.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!