Wet op de Jaarrekening met 38 stemmen goedgekeurd

De Wet op de Jaarrekening is donderdagavond kamerbreed met 38 stemmen door De Nationale Assemblee (DNA) aangenomen. Volgens de wet zullen alle bedrijven die in Suriname opereren, ook buitenlandse ondernemingen, volgens de bepalingen in deze wet de financiële verslaggeving dienen te doen. Daarnaast levert deze wet ook een bijdrage als flankerend beleid ter bestrijding van corruptie. De regering is voorstander van het gebruiken van de International Financial Reporting Standards (IFRS) als enige standaard bij het opmaken van jaarrekeningen en jaarverslagen. Grote bedrijven, die nu de Dutch GAAP of US GAAP hanteren, krijgen 3 jaar de gelegenheid om over te stappen naar het IFRS-model. Voor kleine en middelgrote bedrijven is dat 4 jaar. De Wet op de Jaarrekening zal ertoe moeten leiden dat bedrijven, ook eenmansbedrijven, transparante financiële verantwoording afleggen aan de overheid en belanghebbenden. De wet is voornamelijk gericht op rechtspersonen van de overheid. Besloten is geen speciale overgangsregeling voor staatsbedrijven op te nemen, omdat zij allemaal verplicht zijn te voldoen aan een jaarrekening. Degenen die hiermee achterlopen, moeten de achterstand zo snel als mogelijk inlopen.
Binnen 6 weken indiening conceptwet op uitoefening van beroep van accountant
Bij staatsbesluit zullen volgens minister Ferdinand Welzijn van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) ter uitvoering van de Wet Bedrijven en Beroepen standaarden en technische voorschriften worden geformuleerd voor het beroep van accountant. Daarna zal het ministerie van HI&T binnen een periode van 6 weken een conceptwet op de uitoefening van het beroep van accountant bij het parlement indienen. Volgens Welzijn regelt deze wet de ethische normen, waaronder de accountant zijn beroep kan uitvoeren, en eventuele sancties.
Enorme kosten om te voldoen aan verplichting
Volgens DNA-lid Asiskumar Gajadien (VHP) zal deze wet een enorme impact hebben. Bedrijven zullen kosten maken om aan hun verantwoordingsplicht te voldoen, maar de transparantie zal ondernemingen volgens hem alleen maar beter maken en de bedrijfsvoering professioneler worden. William Waidoe (PL) liet weten dat de bedrijven zich niet alleen moeten blindstaren op de bijkomende kosten. Door de transparantie zullen volgens hem deuren open gaan voor samenwerking met andere bedrijven. Carl Breeveld (DOE) gaf aan dat parlementariërs veel tijd stoppen in hun werk om een goed wetsproduct te realiseren. Voor hem is het integer handelen alleen maar in het voordeel van de samenleving.
FR

error: Kopiëren mag niet!