Soedeshchand Jairam: “Rehabilitatie pompgemalen zullen leiden tot toename rijst inzaai”

Soedeshchand Jairam, landbouwkundige/macro-econoom tevens voorzitter van de Politieke Vleugel van de FAL (PVF), is zeer verheugd met het initiatief van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) om de pompgemalen te Wageningen (Nickerie) te rehabiliteren. Hiermee kunnen de agrariërs namelijk verholpen worden van watertekort in de droge seizoenen. Middels een Indiase lening van USD 8,64 miljoen zal dit project tot stand gebracht worden. “Deze investering voor de rijstsector om de watervoorziening op te voeren, is een hele positieve ontwikkeling. De rehabilitatie van de pompgemalen zal leiden tot een toename van de rijst inzaai”, beaamt Jairam tegenover Dagblad Suriname. Jairam deelt mee dat het niet optimaal functioneren van de pompgemalen een heel groot knelpunt vormt binnen de landbouwsector. “De rijstboeren klagen hier vaak over.”
Goed waterbeheer ter preventie van kwaliteitsderving
Naar zeggen van de landbouwkundige komt er in het natte seizoen veel zoetwater vanuit het binnenland in het noorden terecht en in de droge seizoenen gaat het zoutwater juist naar het zuiden. “Hierdoor ontstaan die irrigatieproblemen.” Daarom pleit Jairam vaker voor een gedegen watermanagementsysteem. “Voor onze rijstteelt is watermanagement een belangrijke voorwaarde. Niet alleen het inpompen van water via de rivier is belangrijk, maar ook het optimaliseren van het waterhuishoudingsstelsel om het water naar alle arealen te kunnen distribueren.” Hij beklemtoont daarbij dat het waterhuishoudingsstelsel te allen tijde schoon behoort te zijn. “Anders krijg je op bepaalde gebieden teveel of juist te weinig water. En wanneer die padie eenmaal begint te bloeien en er is geen water, krijg je veel kaf en lege korrels.” Dit zorgt uiteindelijk voor kwaliteitsderving. Daarom wordt er beoogd om bijkans 14.000 hectare aan landbouwarealen te begunstigen.
Agrariërs moeten zich bundelen
Over de prijs van padie is er heel wat onenigheid. Momenteel bedraagt een baal padie slechts SRD 90. “De padie prijs is al tientallen jaren een probleem. Het is niet iets van dit of het vorig seizoen.” Desondanks gelooft Jairam erin dat de prijzen opgeschroefd zullen worden. “Het is een kwestie van vraag en aanbod.” De landbouwkundige vindt dat deze kwestie opgelost kan worden door het herintroduceren van de voorzieningen die de agrariërs gewend waren in de jaren ’80. In deze periode werden de agrariërs namelijk gestimuleerd om de productie van rijst te verhogen. Eén van deze voorzieningen was het goedkoper importeren van de inputs (waaronder chemicaliën en mest). “Doordat de rijstboeren niet georganiseerd zijn, is hun kostprijs hoger. Ordening van de rijstsector is dus noodzakelijk.”
KSR

error: Kopiëren mag niet!