SLM 55 jaar: Grote uitdagingen uitgekozen

Frontfoto1Op vakantie gaan, zaken doen of een spoed bezoek brengen aan het buitenland. De Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM) biedt de Surinaamse samenleving sinds haar ontstaan deze voornoemde diensten aan. Zij opereert inmiddels al 55 jaar vanuit Surinaamse bodem met haar diensten in de luchtvaartsector. Het is de enige luchtvaartmaatschappij die het zo lang in de Caribische regio heeft kunnen volhouden. De maatschappij/het staatsbedrijf heeft op 30 augustus haar 55ste jaardag morgen herdenken.
Het verleden
55 jaar is volgens Jack Uden, vertegenwoordiger van de Vereniging van Surinaamse Reisagenten, geen vanzelfsprekendheid. Dit, zeker gezien het feit dat ettelijke vliegmaatschappijen, die samen met de SLM zijn opgericht, ten onder zijn gegaan, terwijl SLM stand heeft kunnen houden. Dit allemaal ook zonder overheidssubsidies. SLM-directeur Robbi Lachmising wenst niet te lang stil te staan bij het verleden. SLM mag volgens Lachmising wel lessen leren uit het verleden. “De goede en foute dingen moeten we verbeteren en weten hoe ermee om te gaan”, stelt hij. De directeur richt zijn blik echter strak op de toekomst.
De toekomst
SLM staat voor grote uitgadingen. De vliegmaatschappij wenst/moet haar vliegroutes uit te breiden. De voorlopige bestemmingen van de SLM zijn Amsterdam, Orlando (USA), Aruba, Belém Do Para (Brazilië), Curaçao, Cayenne (Frans Guyana), Georgetown (Guyana), Miami (USA), Port of Spain (Trinidad) en Paramaribo. Havana, Dominica, Zweden en de Antillen worden momenteel bekeken. De SLM wil/moet haar regionale vloot (de 737-300) op zeer korte termijn vernieuwen. Het lease contract van de huidige 737-300 loopt in oktober 2017 af. Er wordt gedacht aan de aanschaf van een 737-700. In de komende weken moet het besluit officieel worden genomen. Op de Mid Atlantische route wil de SLM met tweemotorige vliegtuigen vliegen. De vloot moet op een iets langer termijn ook worden vervangen. Studies voor mogelijke nieuwe aanschaf zijn in voorbereiding.
Organisatie
In de afgelopen periode heeft het bedrijf de wind niet meegehad. Dat komt volgens Lachmising niet vanwege technische mankementen, maar door organisatorische problemen.
Qua organisatie is de SLM tot op een bepaalde hoogte stil blijven staan. De bond personeel SLM heef ook de wens geuit voor betere communicatie. Dat werd ook door Lachmising benadrukt als een speerpunt. Lachmising is er wel trots op dat de technische dienst van de SLM sinds zijn aantreden een facelift heeft gehad. Met het aantrekken van ruim 12 nieuwe krachten en voldoen aan de nodige eisen, kan de SLM nu ruim USD 600.000 tot USD 800.000 besparen op kosten voor technisch onderhoud (weke meestal in het buitenland werd gedaan).
SLM is qua automatisering door de jaren heen ook achter geraakt. Gezien de nieuwe technieken moeten de achterstanden worden ingehaald. Voor de organisatorische problemen kijkt de SLM uit naar korte en lange termijn oplossingen. In 1955 startte de Surinam Airways de binnenlandse vluchten. Op 30 augustus 1962 is SLM formeel opgericht. SLM heeft zich volgens Ferdinand Welzijn, minister Handel, Industrie en Toerisme, in de afgelopen jaren doen kenmerken als een betrouwbare onderneming, die bijdraagt aan werkgelegenheid en bedrijvigheid binnen de Surinaamse economie. Als HI&T-minister volgt hij al de activiteiten van de SLM, omdat deze van belang zijn in het bijzonder voor de toerismesector in Suriname.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!