NCCR zal alle districten voorbereiden op eigen rampenplan

Met het oog op het verbeteren van het response mechanisme in Suriname tijdens een ramp of calamiteiten, werkt het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR) aan een capaciteitsversterkingsproject, gefinancierd door UNDP-GCCA+ ten behoeve van de districtscommissarissen. Dit project behelst het verzorgen van een 4 daagse disaster response training voor de districtscommissarissen en hun rampenstaf. De start werd gisteren gemaakt in het district Saramacca, op het commissariaat te Groningen. De thema’s die aan de orde komen, zijn klimaatsverandering, gender aangelegenheden en kwetsbare groepen.
Suriname moet zich volgens Kolonel Jerry Slijngaard, coördinator NCCR, voorbereiden. Het land moet een response kunnen geven in geval er een ramp zich voordoet. De districtscommissariaten vormen in dit geheel een belangrijke schakel. Zeker in de voorbereiding van rampenplannen voor de districten is de betrokkenheid van de commissariaten van belang. Met deze trainingen probeert NCCR alle districten in geheel Suriname zo ver te krijgen om districtsrampenplannen op te stellen. Deze rampenplannen op districtsniveau zullen uiteindelijk worden meegenomen in een nationaal rampenplan voor Suriname.
NCCR heeft ongeveer een jaar uitgetrokken om alle 10 districten aan te doen. Elk district wordt aangedaan met de zelfde training. NCCR wil elke maand een ander district aandoen.
“Wij proberen een zodanige training te verzorgen, die tot op het niveau van de samenleving is. Aan het end van de rit moet elk district beschikken over een rampenorganisatie, waarbij er een rampencomité in het districtsbestuur zit”, stelt Slijngaard. NCCR is ook van plan om met veel meer informatie richting de samenleving te stappen. “Het is al deel van het programma dat wij nu uitvoeren. Men heeft gauw genoeg het idee dat het alleen Paramaribo is die getroffen wordt, maar alle districten kunnen getroffen worden”, meent Slijngaard.
Het eerste tranche van de financiën voor dit project is opgebracht door de UNDP. Er is nog een tweede tranche waar er naar uitgekeken wordt voor een andere fase van het project.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!