Krabbenstandhouders Highway dralen nog om stands af te breken

1Krabbenstandhouders Highway dralen nog om af te breken 1Het is zwaar werk, maar je verdient toch wel beter dan werken in een winkel of bedrijf als minder geschoolde kracht. Er is een markt ontstaan in het verkopen van krabben en dat heeft zich uitgebreid tot een aantal stands langs de Martin Luther Kingweg. Het heel jaar door zijn er krabben te verkrijgen hier. Vooral als de Nederlandse toeristen in juli met vakantie komen, is het een booming business. En dat was ook het geval dit jaar. Maar terwijl de kassa rinkelde, kregen de standhouders een aanmaning van de ambtenaren van de bestuursdienst van Paramaribo Zuid-West. Uiterlijk eind juli/begin augustus moesten ze alle stands ontruimen en afbreken, want de Martin Luther Kingweg, ook bekend als de Highway, wordt verbreed van een 2-baansweg naar 4 rijbanen. Dus er is meer ruimte nodig en de kraboe-stands staan in de weg. Tot nu toe is er maar 1 stand afgebroken, maar die functioneerde ook al niet. Maar de actieve standhouders gaan gewoon door met het verkopen.
“Ik ben niet geschoold, maar met deze business verdien ik aardig wat. Zelfs meer dan wat mensen met een middelbaar diploma kunnen verdienen. Met deze inkomsten verzorg ik niet alleen mijn vrouw en 3 kinderen, maar ook mijn moeder en broertje. Mijn zus, zwager en hun kinderen werken ook voor mij en verzorgen ook zo hun gezin. Verder bied ik werk aan zeker 10 anderen op dagbasis, maar ook in vaste dienst”, legt standhouder Ali uit. “Ik verkoop naast krabben, vis en garnalen, ook fruit. Alles wat er komt, zolang we op een eerlijke manier aan geld kunnen komen. Ik weet geen raad meer nu. Moet ik blijven of moet ik afbreken. Waar krijgen we een andere stand. Misschien is er daar geen aanloop van mensen, dan verkoop je ook niks. Of worden we op een dag verjaagd van hieruit”, gist hij.
De voorbereidingswerkzaamheden voor uitbreiding en asfaltering van de Martin Luther Kingweg van Latour tot Paranam worden nu uitgevoerd. Er zijn al piketten geplaatst voor de uitbreiding. Het is een project in het kader van Dalian IV-asfaltering en in september wil men zichtbaar starten met het werk. De standhouders hebben wel begrip voor het project, welke in ‘s landsbelang wordt uitgevoerd, maar ze zijn huiverig voor verslechtering van hun eigen situatie.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!