NDP-mediawerkers een elite gezelschap

Het Nationaal Informatie Instituut (NII) heeft in verband met het in gebruik nemen van de overheidswebsite ‘De Boodschap’ onder andere het volgende benadrukt. ‘Het is bijzonder belangrijk dat de gemeenschap goed en op tijd wordt geïnformeerd.’ Hoewel de regering de informatiestroom beheerst en absoluut aan de top staat van het mediagebeuren zijn de dirigenten van de overheidsmedia niet tevreden. ‘Het moet beter!’ Daarom werd nog een mediakanaal, ‘WWW De Boodschap’, gelanceerd. President Bouterse heeft het over een nieuw mediatijdperk in Suriname. De Nationale Assemblee blijft niet achter. Naast een eigen website, televisiekanaal, met life uitzending van vergaderingen via radio, tv en het Word Wide Wide, plaatsing op Youtube heeft DNA nu ook een ‘app.’
NDP mediamanagement
Dagblad Suriname heeft gevraagd en ongevraagd van verschillende zijden opmerkingen gehoord over de mediapolitiek van de NDP, die samengevat het volgende inhouden. ‘Duizend en één media kanalen beheren wil nog niet zeggen dat het overheidsgebeuren transparant is. Mediamanagement is een vast onderdeel van de NDP-politiek en heeft de bedoeling om de informatiestroom te beïnvloeden, te beheersen en een eigen beeldvorming via de media op te dringen aan de samenleving. De Nationale Democratische Partij (NDP) bespaart zich koste nog moeite in om haar beleid aan te praten bij de bevolking. Dat is niets nieuws, de NDP media (propagandamachine) heeft voor een belangrijk deel bijgedragen aan het op de troon plaatsen van Bouterse en het versterken van zijn bewind.
Informatie verdoezelen
Vanaf het aantreden van Bouterse is er systematisch een mediastrategie uitgevoerd. Het begon met overheidstoezicht op publicaties en meningsuiting. De media werd gezien als politieke institutie. Het doel van de censuur was om afwijkende meningen te verdringen en de militaire positie te handhaven. Het militair bewind gebruikte de macht van de staat om andere controlerende machten zoals de pers aan banden te leggen en groepen en individuen te dwingen om informatie achter te houden.
Zelfcensuur het meest effectief
De wijze waarop censuur werd afgedwongen en in geval van ongehoorzaamheid werd afgestraft, was verontrustend. Mediabedrijven werden gesloten, bepaalde publicaties werden verboden. Intimidatie, aanhoudingen en in bewaringstelling van mediawerkers vonden plaats. Meerdere journalisten werden door kogels geveld. Het mediabeleid tijdens de revolutie maakte dat mensen hun mond niet durfden open te doen, zelfcensuur werd de meest effectieve censuur.
Professionalisme
De revolutionairen hebben in hun gelederen altijd kundige mediawerkers, talentvolle kunstenaars en artiesten gehad die het zogenaamd revolutionair denken beschreven, uitbeelden en etaleerden. Zij werden een belangrijke pijler waarop de NDP propaganda steunt. De mediavirtuozen van de NDP zijn voor een groot deel eigen kweek. Tegenwoordig kent de overheid de best bemande mediadienst, met meer medewerkers ( waaronder de meest vakkundige en de best betaalde) dan alle private mediahuizen samen.
NDP media meester
De manier waarop de NDP-politiek via propaganda wordt vertaald naar de samenleving toe is subliem. Thema’s en slagzinnen worden pakkend uitgebeeld, de teksten zijn berekenend samengesteld. De grafische verzorging van NDP drukwerk is prima en cinematografische producties zijn knap in elkaar gezet. Het netwerk van de NDP-propagandisten binnen de media-, kunstenaars- en artiestenwereld, reclamebureaus en impresario’s maakt de partij tot meester in communicatie met de bevolking. Zij vormen een elite gezelschap binnen de NDP, die politici adviseren en trainen hoe om te gaan met de pers en hoe kritische journalisten te omzeilen of botweg te negeren.
Despoten kunnen hun stem onbegrensd versterken en onrust stoken
Anno 2017 is volksmennerij via de massamedia en sociale media het systeem om van een mug een olifant te maken. Despoten kunnen hun stem onbegrensd versterken, onrust stoken en een massapsychose aanwakkeren. Tot zover de verzamelde informatie.
HD

error: Kopiëren mag niet!