Directeur Suri Juice: Wereld staat op ons te wachten

Directie en personeelsleden van Suri Juice hebben op 8 augustus de districtscommissaris (dc) van Wanica Zuid-Oost, Audrey Hankers, mogen verwelkomen om het startsein te geven voor het project ‘Fruitteelt’ van Suri Juice. Suri Juice (sappenfabriek) is van plan om in het district Wanica een fruitteelt project te initiëren. Er is een tekort aan fruit in Suriname. De sappenfabriek is veel afhankelijk van buitenlands fruit om haar operaties te kunnen draaien. Wanica telt ruim 44.000 hectaren aan potentieel landschap. Op ruim 1000 hectaren is er braaf aan zandafgravingen gedaan. Echter, is niet eens 100 hectaren beplant voor fruit.
“Ik vind het wel zielig. Mensen hebben grote landschappen hier en er wordt niets mee gedaan. De overheid stimuleert ook niet. Er is geen motivatie naar de fruittelers toe”, stelt Widjaiperkas Mahabier, directeur-eigenaar Suri Juice. Het bedrijf wil contracten sluiten met portnetiele telers van fruit. “Als wij landelijk 100.000 hectaren aan fruit kunnen krijgen, moeten wij blij zijn. Wij hebben de capaciteit om dit op te kopen en ook hiermee te produceren”, stelt Mahabier. Het wordt een multifunctioneel project. De bedoeling is om voor zowel lokale als de export markt te produceren. Verder zorgt het bedrijf voor veel meer economische activiteiten een sneeuwbaleffect op de economie. “Wij zijn achter. De wereld staat op ons te wachten”, meent de directeur.
De landelijke afname van fruit stelt volgens Mahabier haast niets voor. Het bedrijf importeert pulp fruit uit het buitenland om haar sappen te kunnen produceren. Daar wenst Suri Juice van af te stappen door de lokale fruitteelt te stimuleren. Het bedrijf garandeert de afname van fruit bij telers met wie zij contracten aan zal gaan. Suri Juice start alvast een samenwerking met de districtscommissarissen van het district Wanica en andere instanties die zich bezighouden met het telen van fruit, zoals markoesa, kersen, ananas en zuurzak. Door het stimuleren van fruitteelt in Suriname kan Suri Juice weer voldoen aan de vraag naar verse sappen, bereid met lokaal geteeld fruit. Hiermee wordt ook de economische stimulans aan de samenleving benadrukt. Op 30 augustus wordt om 19.00 uur op de locatie van Suri Juice in het Houttuinproject een informatiesessie gehouden.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!