August Boldewijn vindt Welzijn op Juspol geen gek idee

Burgers hebben dagelijks te lijden onder de verruwing van de criminaliteit. Criminaliteitsbestrijding heeft daarom de hoogste prioriteit van deze regering. In verband daarmee zijn door de regering diverse maatregelen aangekondigd en ook de nodige middelen toegezegd aan het ministerie van Justitie en Politie voor de verdere aanpak van de criminaliteit. In een motie van de oppositie, goedgekeurd door het parlement, werd de regering opgeroepen om op een zo kort mogelijk termijn een minister voor het ministerie van Justitie en Politie te benoemen. De regering moet overgaan tot het uitvoeren van het regeringsvoornemen tot meer intensieve bestrijding van de criminaliteit. Een integraal plan ter preventie van de criminaliteit moet worden uitgevoerd, met de nadruk op intensieve voorlichting van de samenleving en resocialisatie van gedetineerden. Ter vergroting van het veiligheidsgevoel dienen ook zichtbare en effectieve acties te worden uitgevoerd met medewerking van het Nationaal Leger en de politie.
De laatste drie actiepunten zullen echter nog steeds bemoeilijkt worden bij het wegblijven van een sterke top bij Juspol. Volksvertegenwoordiger Sheilendra Girjasing heeft daarom eerder deze week de oproep gedaan richting de regering, om Ferdinand Welzijn te benoemen tot vaste minister bij Juspol. Welzijn is momenteel minister van Handel, Industrie en Toerisme en waarnemer bij Juspol. Welzijn neemt al ruim 3 maanden waar op het ministerie. Inmiddels zou hij volgens Girjasing al zijn ingewerkt en hoeft hij bij overname alleen maar de draad flinker op te pakken. Girjasing gaat ervan uit dat er liever geëxperimenteerd wordt met het ministerie van HI&T dan met een ministerie als Juspol, dat over de veiligheid van de burger moet waken.
Bestuurskundige August Boldewijn vindt het voorstel van Girjasing niet gek. Echter merkt hij wel op dat alles draait om de wil van de persoon in kwestie. “Iemand kan deskundig en gekwalificeerd zijn voor een job. Ik zeg echter altijd dat wij in Suriname lijden aan een bepaalde kwaal. Zij die kunnen, willen niet. Zij die willen, kunnen niet. Gezien Welzijn het politiewerk redelijk goed kent, zou hij gekwalificeerd zijn als minister op Juspol”, stelt Boldewijn. Hij merkt aan de andere kant ook op dat Welzijn om een reden uit het politiekorps zou zijn gestapt. De persoon van Welzijn is in de afgelopen jaren meer geïnvolveerd in het handelsleven/bedrijfsleven dan in het justitiële. Waar de motie van de oppositie de nadruk op heeft gelegd, is het langdurig uitblijven van een besluit. Dit zou volgens Boldewijn negatieve effecten hebben op het imago van de staat.
“Wie de geschiedenis van Suriname bekijkt, zal het eens zijn dat het justitiële altijd een bijzondere positie heeft ingenomen. Ik vind het daarom bijzonder tragisch dat men zo lang moet wachten op een goede minister bij Juspol. Ik benadruk ‘goede’ minister. Een minister die niet tussentijd weer wordt gereshuffeld”, stelt Boldewijn. Hij benadrukt aan de andere kant dat er geen feiten zijn die erop wijzen dat de regering opzettelijk een vertraging aanbrengt in het proces van benoeming van een nieuwe minister. “Het is wel zo dat als je president bent, je al de zeilen bij moet zetten. Deze lacunes die zowel nationaal als internationaal voor de staat consequenties kunnen hebben, moeten zo snel mogelijk worden opgevuld. Ik heb niet de indruk dat er geen mensen zijn die niets weten van het justitiële. Misschien behoren zij niet tot de partij. In dat geval moet je weten dat justitie een sector van het staatsapparaat is, waar je geen politieke mensen mag hebben”, aldus Boldewijn.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!