Laat dementie geen dief zijn van uw kostbare herinneringen

1 Laat dementie geen dief zijn van uw kostbare herinneringen artikel 26 augustusDe 80 en 90-jarigen met een goed geheugen onder ons, zullen zich hem nog kunnen herinneren. Glen Cambell, de muzieklegende van de countrymuziek. De man van ‘Rhinestone cowboy’. Als we de boeken op na slaan, dan lezen we dat het een man was met vele talenten. Hij was behalve zanger ook gitarist en werkte samen met o.a. Frank Sinatra. Country muziek had zijn voorkeur, maar hij trok ook volle zalen met pop en gospelmuziek.
Vraagt u zich op dit moment misschien af waarom we het over deze muzieklegende hebben? Wel, dat heeft te maken met ons onderwerp. De ziekte van Alzheimer. Muziek icoon Glen Cambell voerde de laatste jaren van zijn leven een hevige strijd tegen deze ziekte en hij gaf het als het ware een gezicht naar buiten toe. Iedereen kende hem. Maar er zijn zoveel mensen op deze aardbol, die hetzelfde lot ondergaan, maar naar wie geen haan kraait. Ook in Suriname voeren mensen dit gevecht. Het is vaak leed dat is weg gestopt. O.a. ook in onze verpleeghuizen.
Zelf na zijn diagnose, ging Cambell gewoon door met muziek maken. Hij ging op tour en gaf interviews over het oneerlijke gevecht dat hij elke dag voerde. Toen hij op 81 jarige leeftijd stierf, werd duidelijk dat de medische wereld nog steeds geen afdoende behandelingen hiervoor had. Niemand zit op meneer Aftakeling’ te wachten. U niet, wij ook niet. Het goede nieuws is dat t u hetzelfde lot niet hoeft te ondergaan, als u ouder wordt. Nieuw onderzoek toont aan dat op zijn minst de helft van alle Alzheimer gevallen, terug te voeren zjn naar leefstijlfactoren, die u zelf compleet onder controle heeft. Als voorbeeld noemen we het zitten. Nee, we bedoelen niet het normaal gaan zitten , wanneer u moe bent of na arbeid, want rusten doet iedereen. We bedoelen het als het ware, vastgegroeid zijn aan uw stoel. Nauwelijks uit uw stoel komen. Niet alleen uw spierweefsel raakt u daardoor kwijt, maar ook uw hersenen worden een soort havermoutpap. En dat is toch niet de bedoeling? Een zittend bestaan is een bijzonder groot risico voor het ontstaan van de ziekte van Alzheimer. Terwijl het iets is dat u kunt tegen gaan door op te staan en te gaan wandelen. Of nog beter, te gaan hardlopen. Deze dagelijkse activiteit kan uw risico op het krijgen van Alzheimer volgens deze studie, met 65 procent verminderen.
65 procent ja; dat is niet weinig. Gezond eten gaat hand in hand met dagelijks meer in beweging zijn. Een gezond dieet, zal uw risico op deze gevreesde ziekte met bijna een derde verminderen. Dagelijks teveel alcohol naar binnen werken, is ook niet echt gezond voor uw brein. Andere risicofactoren zijn: hoge bloeddruk, hartziektes, slecht functionerende nieren, hoge bloedsuikerspiegels, in het bijzonder diabetes mellitus type II.
Glen Cambell had alcohol- en drugsproblemen. Het is niet bekend in hoeverre deze slechte gewoonten een rol hebben gespeeld bij het ontstaan van deze ziekte. Eén ding is zeker; gezondheidsvoordelen heeft hij er ook niet van gehad. In ieder geval, kunt u de hierboven genoemde leefstijlcondities in uw leven toepassen. U beschikt over de power om het te doen. Daarnaast kunt u het combineren met het innemen van Omega-3 vetzuren (of vette vis) om het risico nog meer af te zwakken. Als u nog gezond genoeg bent om dit artikel te lezen, dan is het niet te laat om veranderingen aan te brengen en deze gezondheidtips op te pakken. Voor Glen Cambell was er geen redding meer. Net zoals voor vele anderen. Als u vandaag nog begint met deze simpele stappen, dan helpt u in ‘the long run’ het cijfer van Alzheimerpatiënten te verlagen. Locomotorius werkt elke dag samen met senioren burgers aan hun kracht, hun vitaliteit en dus ook aan de conditie van hun brein. Zij geven Alzheimer geen terrein. Wat doet u?
LOCOMOTORIUS, sportmedisch trainingscentrum
Wekelijkse rubriek m.b.t. vitaal ouder worden
Adres: Mr. H.J. Heylidystraat nr. 4 te Zorg en Hoop
Tel.: 8502091 / 400452
Website: www.fysiotherapiefitnesssuriname.com
E-mail: [email protected]
John Kiesel en Ricardo Bhola

error: Kopiëren mag niet!