Jogi over monetaire financiering: ‘Ik geloof niks wat deze regering zegt’

Ondanks geruststelling vanuit de zijde van minister Gillmore Hoefdraad van Financiën en governor Glenn Gersie blijft assembleelid Mahinder Jogi (VHP) erbij dat de kans groot is dat de Centrale Bank van Suriname (CBvS) bezig is de regering monetair te financieren. De CBvS brengt nieuwe bankbiljetten in omloop van SRD 50 en SRD 100 met de handtekening van bankpresident Gersie om onbruikbaar geworden coupures in te ruilen. “Er zijn harde indicaties dat er nog steeds gedaan wordt aan monetaire financiering. Ik geloof niks wat deze regering zegt”, benadrukt Jogi tegenover Dagblad Suriname. De politicus voert aan dat het dezelfde Hoefdraad is die eerder in het parlement ontkend had dat de moederbank aan monetaire financiering deed en dat er geen devaluatie van de Surinaamse dollar zou komen. “Uiteindelijk zijn beide dingen toch gekomen. Men is mogelijk bang dat alerte burgers de zaak zullen ontdekken. Daarom is zogenaamd een geruststellende verklaring gelanceerd. Wanneer een minister zich van onwaarheden kan bedienen in het hoogste college van staat, dan heb ik alle reden om niets te geloven van wat deze mensen zeggen”, stelt hij. Deze zogeheten monetaire financiering betekent dat er ongedekte overliquiditeit in omloop is. Achter deze omloop van extra geld in de samenleving ligt geen productie ten grondslag. Ook geen export. Dat betekent een devaluatie van de SRD, als er geen ander beleid komt.
IMF was ‘sta-in-de-weg’ voor monetaire financiering
Hoefdraad heeft in oktober 2015 toegegeven dat uitgaven van de overheid monetair gefinancierd zijn. Hij zei dat het om een overmachtssituatie ging. Er was SRD 1,4 miljard aan openstaande schulden. Volgens Jogi is de regering enkele maanden terug door het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gedwongen om de monetaire financiering stop te zetten. Toen hebben de Hoefdraad en bankpresident Gersie een overeenkomst hierover getekend. “Nu is de overeenkomst met het IMF helemaal op ijs en bindt partijen niet meer. De Surinaamse regering heeft alle ruimte om monetair te fietsen zoals zij dat wil”, aldus Jogi.
Containers geld in verleden regelmatig ingevoerd om overheidstekort te dekken
Er is geruime tijd een gerucht bij de samenleving dat er heel veel bankbiljetten in containers naar binnen zijn gehaald. Eind mei werden er twee 6 meter lange stalen vrachtcontainers de poort van de Centrale Bank aan de Waterkant binnengereden. Dit beeld, dat niet onbekend is bij ons uit het verleden, deed het vermoeden dat de moederbank wederom grote hoeveelheden SRD-bankbiljetten had geïmporteerd. “Nu kan het inderdaad mogelijk zijn dat men ertoe over is gegaan om oude biljetten te vervangen, maar de mogelijk tot ongedekte geldcreatie wordt ook niet uitgesloten. Dat de regering met ernstige financiële tekorten zit, is geen geheim. Dat wordt ook teruggezien in de begroting”, stelt Jogi. In het verleden en wel onder de NDP-regering van Jules Wijdenbosch en Henk Goedschalk op de Centrale Bank kwamen deze bezendingen nieuw geld regelmatig binnen. Het overheidstekort werd toen monetair gefinancierd en de Surinaamse gulden daalde toentertijd daardoor rap in waarde.
Geen interne audit bij overname bank uit handen Hoefdraad
Opmerkelijk is dat Gersie geen intern accountantsonderzoek heeft laten verrichten bij de overname van de leiding van de bank uit handen van Hoefdraad. Hierdoor is het voor de samenleving nog steeds niet duidelijk welke financiële schade zijn voorganger heeft achtergelaten. Gersie zit al 30 jaren bij de bank. Zo heeft hij ook topposities vervuld onder Goedschalk toen het land een periode van hyperinflatie kende. Onder Goedschalk werden op grote schaal Surinaamse guldens bijgedrukt, terwijl de goudvoorraad verkocht werd. De hierop volgende hyperinflatie liep op tot honderden procenten op jaarbasis. Het land werd vrijwel failliet verklaard.
FR

error: Kopiëren mag niet!