Winston Ramautarsing: Parlement heeft Ontwikkelingsplan naar prullenbak verwezen

Aan zowel het Planbureau, als het parlement, heeft de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) in juli 2017 een 8 pagina tellend document met commentaar op het Ontwikkelingsplan 2017-2021 doen toekomen. Er werd duidelijk gesteld dat dit Ontwikkelingsplan geen plan is, omdat het niet voldoet aan de basisvereisten van een plan. Bovendien is het ook niet uitvoerbaar, omdat het ervan uitgaat dat de regering in de komende 5 jaren rond SRD 7.3 miljard zal investeren, waarvan er momenteel 0 miljard in zicht is. Door het plan, zonder enige wijziging aan te nemen, heeft het parlement het plan volgens VES-voorzitter Winston Ramautarsing verwezen naar de prullenbak. “Het gaat niet uitgevoerd worden”, stelt hij. Het parlement had volgens Ramautarsing dit plan beter kunnen goedkeuren met de opdracht aan de regering om het binnen zes maanden fundamenteel te herschrijven. “Wij hebben ook gezegd dat wij bereid zijn te helpen met de verandering. Je moet het realistisch maken, omdat joe no hab a moni. Van waar zul je het geld halen?”, vraagt hij zich af.
Voor zowel de begroting als voor dit soort van ontwikkelingsplannen zou er behalve in het parlement, ook binnen de samenleving breedvoerige discussies moeten worden gevoerd. Openbare discussie heeft de VES ook gemist. Dat de parlementair vergaderingen openbaar zijn, is een goede zaak. Deze behoefte naar openbare discussies, naast de parlementaire, vloeit voort uit het gemis van het inhoudelijke van de debatten. “Het is toch teveel een koetjes en geitjes debat, in plaats van over waar wij onze middelen in stopen, om de grootst mogelijke welvaart voor deze bevolking te creëren”, aldus Ramautarsing.
Het OP 2017-2021 voldoet ondanks enige verbetering nog steeds niet aan de basiscriteria van een plan (zoals in de literatuur ten aanzien van ontwikkelingsplanning als in de planningspraktijk in ontwikkelingslanden gangbaar). In het plan staat duidelijk vermeld dat het OP 2017-2021 slechts de ontwikkelingsdoelen en de uitkomsten aangeven voor de in totaal 49 brede beleidsgebieden. De concrete resultaten, activiteiten, kosten en de tijdslijn die hierbij relevant zijn, zijn niet in het OP opgenomen. De benodigde investeringen voor de komende 5 jaren uit het OP, die door de regering uit de jaarbegrotingen 2017 tot en met 2022 zullen worden betaald, geraamd op US 4.1 miljard, zijn niet realistisch in een tijd van economische crisis met grote begrotingstekorten. De investeringen, welke in het OP door buitenlandse financierders zullen worden opgebracht, geraamd op US 3.2 miljard, zijn eveneens niet realistisch als we de economische betekenis van het wettelijk schuldplafond, welke met toestemming van DNA reeds is overschreden, begrijpen. Op basis van de economische situatie, alsmede de vooruitzichten voor de komende 5 jaar, had de VES aanbevolen om het OP fundamenteel te herformuleren.
Dit zou moeten betekenen het focussen op een beperkt aantal belangrijke zaken op basis van realistisch ingeschatte budgets en realistisch ingeschatte administratieve en uitvoeringscapaciteit.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!