Reeds 11 jaar goede samenwerking tussen South Dakota en Nationaal Leger

1 Reeds 11 jaar goede samenwerking  tussen South Dakota army en Surinaamse Nationale leger 2De United States South Dakota Army National Guard en het Nationaal Leger van Suriname hebben reeds 11 jaar lang een goede samenwerkingsverband gehad. “In de loop van een jaar zijn er 10-12 uitwisselingsprogramma’s geweest tussen Zuid-Dakota en de Surinaamse strijdkrachten rondom een reeks problemen over de militaire organisatie en de uitwisseling van vrouwen, de militaire dienst en gezondheidsproblemen. “Dit is dus een doorlopend programma”, zegt de ambassadeur van de Amerikaanse ambassade, Edwin Nolan. “Soms gaan de Surinaamse militairen naar Dakota en het is een grote inspanning van beide zijden. Er zijn basissen in elke staat en elke staat heeft een partnerschapsprogramma met één land. Tot nu toe heeft Zuid-Dakota geweldige ervaringen met Suriname gehad.”
Renovatiewerkzaamheden op de OS Majosteeg afgerond
Gisteren hebben de leden van de South Dakota Army en het Surinaams Leger de renovatiewerkzaamheden op de OS Majosteeg afgerond. Ambassadeur Nolan stelde dat het een goed project was, waaraan de beide eenheden hebben gewerkt samen met het ministerie van Onderwijs. “Ik ben erg onder de indruk van het werk dat ze hebben kunnen doen in zo een korte tijd, ook voor wat betreft het tegelwerk gedaan door het Surinaamse Leger.” Deze renovatie bedroeg ongeveer USD 13.000. Ook is een bijdrage geleverd door Building Depot Suriname, die een partner is geweest ten aanzien van het verstrekken van materialen. “We doen meestal één keer per jaar dit soort renovatiewerkzaamheden. We hebben een aantal hiervan gedaan en er zal waarschijnlijk volgend jaar weer één gedaan worden.” De ambassadeur stelt echter nog niet te weten wat het volgende project zal zijn. “Hoewel we ons eerder op scholen richten, is het best mogelijk dat we ook andere instanties gedenken. Het is uiteindelijk de Surinaamse overheid die beslist waar we het meest nuttig kunnen zijn.”
Schoolhoofd Gail Burleson heeft aangegeven voor 90% tevreden te zijn, omdat er nog veel gedaan moet worden op school. “We hebben een toilettengroep nodig voor de kleuters en een badkamer. De badkamer is voor de kleuters die een ongelukje hebben gehad en die dan gebaad moeten worden. Indien er donateurs zijn die de school daarmee kunnen helpen, en dan hoef het niet perse met geld te zijn, mogen ze contact maken met deze school.”
Het contact met de Amerikaanse ambassade werd gelegd dankzij een contactpersoon van de kleuterleidster. “Op een dag kwam zij binnenstappen samen met de militairen en werd ons gevraagd wat wij graag gedaan willen hebben. Toen heb ik gesteld graag op het terrein van de school een kantoortje te willen, waarbij ik overzicht heb op alle lokalen en het schoolterrein. Tevens zijn de diverse problemen doorgegeven, zoals de toilettengroepen die gerenoveerd moesten worden.” De toiletten waren volgens het schoolhoofd niet kindvriendelijk, ze waren vies en kapot. Dit was overigens al het geval zelfs voor de komst van het schoolhoofd, dat reeds 4 jaren de leiding heeft.

error: Kopiëren mag niet!