Inheemsen willen geen Vids-voorzitter met actieve partijpolitieke functie

‘Voorzitter Lesley Artist van de Vids (Vereniging Inheemse Dorpshoofden in Suriname) is de kapitein van Redi Doti, hoofdbestuurslid van de NDP en is gedurende zijn voorzitterschap DNA-lid van de paarse partij geweest. Wat belangenverstrengeling met zich meebracht. Dat is één van de reden waarom er binnen de Inheemse gemeenschap een stroming is ontstaan die geen Vids-voorzitter wil die actief lid is van een politieke partij’, aldus een opvatting die leeft binnen de samenleving en een einde wenst te maken aan het politiek misbruik van welke bevolkingsgroep dan ook.
Het komend Vids-bestuur
De Vereniging Inheemse Dorpshoofden in Suriname (Vids) kent een verkiezingsstructuur, die is gebaseerd op de landelijke spreiding van de Inheemsen in 52 dorpen. De leden voor het komend bestuur zijn al zo goed als aangewezen in de verschillende regio’s. Bij de aanstaande verkiezing gaat het in hoofdzaak om het op basis van consensus aanwijzen van de voorzitter. Het komend Vids hoofdbestuur zal bestaan uit maximaal 9 leden, afkomstig uit de regio’s Marowijne, Para, Zuid Suriname met 2 leden en Saramacca, Wayambo en West Suriname met 1 lid.
Koste wat het kost
Dagblad Suriname heeft de hand weten te leggen op een zwart op wit geformuleerde analyse van activisten binnen het Inheems segment van de bevolking. De aantekeningen zijn gemaakt in verband met de aanstaande bestuursverkiezingen bij de Vids. Uit het document blijkt dat kapitein Theo Jubitana van Hollands Kamp en Kapitein Carlo Lewis van Apoera zich als kandidaat voorzitter hebben opgeworpen. Jubitana is prominent lid van de NDP, districtsraadslid en voorzitter van Regionale Raad van Para. Lewis was tijdens de algemene verkiezingen van 2015 DNA-kandidaat voor de NDP. Aangetoond is dat de NDP alles in het werk stelt om de grip op de Vids te behouden. Daarbij wordt zonder enige schroom te werk gegaan.
Collectief recht geschonden
De NDP wordt ervan beschuldigd de Inheemsen te misbruiken en tweedracht te zaaien. Onder de NDP zijn Inheemse gronden ingepikt en toegewezen aan NDP partijbonzen en partijfinanciers. Zo zijn in 2011 in Saramacca grote delen van het Inheems leefgebied weggegeven. Er loopt in deze een rechtszaak. In Para Oost zijn honderden hectaren ter beschikking gesteld aan partijfiguren. In West Suriname heeft deze trend zich ook ingezet. Inheems gebied in grondhuur wordt uitgeven aan de Inheemsen en daarmee wordt het collectief recht op de grond geschonden.
HD

error: Kopiëren mag niet!