Offerte asfaltplant via internationale relaties VHP aangevraagd

1Offerte Asfaltplant via  internationale relaties VHP aangevraagd
1Offerte Asfaltplant via  internationale relaties VHP aangevraagd2“Als de vicepresident beweert dat de VHP-fractie geen offerte bij de leverancier van de asfaltplant heeft gevraagd, is dat waar. Wij hebben duidelijk aangegeven dat wij via onze nationale en internationale relaties zijn gekomen aan deze offerteaanvraag”, zegt VHP-parlementariër Asiskumar Gajadien aan Dagblad Suriname. Hiermee reageert de politicus op de uitspraken die vicepresident Ashwin Adhin dinsdagavond in De Nationale Assemblee heeft gedaan. Gajadien en fractieleider Chan Santokhi deelden dinsdag in het parlement mee dat een offerte is opgevraagd bij dezelfde leverancier in Brazilië. Adhin deelde mee dat de leverancier niets weet van een offerteaanvraag uit Suriname. De leverancier heeft een ticket geboekt om deze kwestie te komen bespreken. “De argumenten van de vicepresident waren vrij zwak. Hij heeft op geen enkele manier zijn eigen beweringen over prijsvergelijkingen met bewijsstukken kunnen staven. Zelfs in de zogenaamde stukken van Miranda komt geen prijsvergelijking voor. Ook is niet aangegeven waarom toch voor invoerrechten is betaald, terwijl de aannemer invoerrechtenvrij machines mocht binnenhalen”, stelt de VHP’er. Gajadien zegt dat de aanschafwaarde van de asfaltplant Euro 900.000 is volgens de regering. Hetzelfde bedrijf biedt aan Euro 575.000 voor precies dezelfde plant. Vijf jaar was de asfaltplant hier, maar daarop is weer 15.74% winst berekend. Deze is invoerrechtenvrij binnengebracht, maar op het bedrag wordt nog Euro 180.000 bij gedaan. Daarnaast wordt nog een winst van Euro 170.000 op het bedrag gezet. De politicus zei dat de fabrikant kosteloos cursussen verzorgt over hoe om te gaan met de plant, terwijl nu hiervoor ook nog eens Euro 55.000 euro is opgebracht. Hij merkte op dat soort zaken afgestraft moeten worden, want het volk wordt benadeeld.
‘Minister heeft bewust willen misleiden met leugens’
De aannemer dient een offerte in op 8 juni. Reeds de volgende dag wordt een raadsvoorstel voor de aanschaf door OWT&C opgemaakt, waarna binnen 11 dagen onder leiding van de vicepresident door de regering dit raadsvoorstel wordt goedgekeurd. “Een goedkeuring van Euro 2,8 miljoen zonder openbare aanbesteding”, stelt Gajadien. De politicus weerlegt dat hij SRD 175.000 per maand ontving als voorzitter van de commissie ‘Ondersteuning Vuilophaal- en Verwerkingsdienst. Het bedrag dat Gajadien ontving was Sf 175.000 per maand. Dit is SRD 175. De overige twee commissieleden kregen elk Sf 150.000 per maand. Dit komt neer op SRD 150. “De minister heeft de samenleving bewust met leugens willen misleiden. Het gaat om een commissie die was ingesteld in 2001 waar conform de toen geldende remuneratieregel van de overheid werd uitbetaald. Dat was in Surinaamse gulden (Sf) en geen Surinaamse dollar (SRD). Miranda heeft ons willen afleiden van die hele ‘meki njang’ rondom de aanschaf van de dure Asfaltplant”, stelt Gajadien. De politicus vindt het erg dat de bewindsman zover is gegaan om zelfs gegevens van zijn echtgenote vrij te geven.
Oppositie moet leverancier overtuigen
“De leverancier heeft ons net een uur geleden de informatie gegeven dat er niemand heeft gevraagd vanuit Suriname naar een offerte. Hier wordt gezegd dat de leverancier benaderd is om informatie te geven”, voerde de vp in het parlement aan. Hij vroeg zich af hoe het mogelijk is dat dingen hier gezegd worden, terwijl de leverancier meedeelt dat er geen informatie of offerte is gevraagd. Adhin zei dat met de leverancier minister Jerry Miranda van Openbare Werken, Transport en Communicatie naar de vaste commissie van De Nationale Assemblee zal komen. Volgens de vp heeft de president niet gezegd om de missive aan te houden. Het ging om meer informatie. De oppositie moet ook de leverancier maar overtuigen dat de asfaltplant goedkoper kon worden aangeschaft. In dat geval is hij bereid de missive dan desnoods in te trekken. Adhin zei dat de aanschaf van de asfaltplant is verdedigd in de Raad van Ministers, waarna hij zijn handtekening onder de missive heeft geplaatst. Het aannemersbedrijf heeft wel werken uitgevoerd en heeft asfalt gekocht en aangeleverd.
FR

error: Kopiëren mag niet!