Gajadien over steun motie coalitie: “Het is nu geen stemmingmakerij meer”

Alle drie moties die de oppositie in De Nationale Assemblee heeft ingediend, zijn dinsdagavond afgewezen. Beide moties van de coalitie zijn aangenomen. De oppositie is meegegaan met de motie die de coalitie heeft ingediend over de criminaliteitsbestrijding en benoeming van een nieuwe minister van Justitie en Politie. “Deze motie is in feite gewoon voor de vorm ingediend door de coalitie. Dezelfde motie hebben wij tijdens de algemene politieke beschouwingen ook ingediend, maar toen werd het door de coalitie afgewezen”, stelt assembleelid Asiskumar Gajadien tegenover Dagblad Suriname. Tijdens de algemene politieke beschouwingen in november 2016 dienden 15 leden van de oppositie een motie in, waarin zij vroegen om SRD 10 miljoen vrij te maken voor bestrijding van zware criminaliteit. De coalitie merkte bij de stemmotivatie op dat de motie niets anders was dan stemmingmakerij. De motie werd massaal door de coalitie toen de grond ingeboord. “Dezelfde stemmingmakerij-motie heeft de coalitie zelf ingediend, maar nu is het geen stemmingmakerij meer. De oppositie is in het parlement in belang van het volk en niet om stemmingmakerij. Daarom hebben wij de coalitie hierin wel ondersteund”, aldus Gajadien.
OP niet meer afgestemd op begrotingen
Gajadien benadrukt dat het vooraf te verwachten was dat de coalitie de begrotingen en OP klakkeloos zou goedkeuren. Hij vraagt zich af hoe vooral het OP goedkeuring kan krijgen, terwijl de begrotingen na de drastische aanpassingen niet meer in lijn zijn met wat opgenomen is in het plan. “Het zijn gewoon maar uitvoerders die hier komen zitten. Zij doen geen zaken in het belang van een goede uitvoering. Als je je begroting aanpast en je OP niet, dan weet ik niet wie deze mensen voor de gek proberen te houden”, stelt hij. Met de totale middelen en trekkingen zit de regering na de wijziging nu op SRD 6,7 miljard. De totale uitgaven blijft echter nog hoog steken op SRD 8,4 miljard. Het begrotingstekort komt neer op rond de SRD 1,7 miljard. Dit is gelijk aan de vereiste 6,5% van het bruto binnenlands product. De VHP-topper vindt dat de regering slechts voor een technische wijziging heeft gezorgd om de begrotingen goedgekeurd te krijgen. Het heeft volgens hem niets te maken met de praktische uitvoering en verbetering van het beleid.
Beleid afgekeurd
Naast het feit dat de begroting niet voldoet aan wettelijke regels, klopt deze volgens Gajadien inhoudelijk ook niet. “Er zijn geen perspectieven in het programma aangeboden waar de burger na 5 jaren niet verder in de armoede zal terechtkomen. Er is simpelweg niets concreets en realistisch voor de ontwikkeling van de samenleving opgenomen. Vandaar dat wij een motie hiertegen hebben ingediend”, stelt hij. In de moties keurt de oppositie het Ontwikkelingsplan en de begroting van het dienstjaar 2017 af. Ook het subsidiebeleid en pakkettenbeleid genieten niet de goedkeuring van de oppositie en zij eist verandering van het beleid. Deze motie is verworpen met 14 stemmen voor en 30 tegen. De motie waarbij de oppositie de regering oproept, om een aangepast ontwikkelingsplan in te dienen, is met 13 voor en 31 stemmen tegen verworpen. Ook de derde motie van de oppositie is verworpen met 13 stemmen voor en 31 tegen. De coalitie vond de zaken die aangekaart zijn in de moties onredelijk en geeft aan dat ze haar goedkeuring daaraan niet kan geven.
FR

error: Kopiëren mag niet!