Bee: “Er is geen breuk binnen de oppositie”

“Er is geen breuk binnen de oppositie. De oppositionele partijen functioneren apart. Wij kunnen op basis van issues afspraken maken. Het enige wat wij hadden afgestemd, was de moties die wij in elkaar hadden gezet.” Zo reageert volksvertegenwoordiger/waarnemend Abop fractieleider Marinus Bee op geruchten als zou er een splitsing zijn gekomen tussen oppositionele partijen, uitgaande van het stemgedrag van de partij bij de begroting van 2017 en het Ontwikkelingsplan 2017-2021. Abop (2 leden) heeft op 22 augustus het ontwikkelingsplan van de regering verworpen. Er is wel positief gestemd op 8 begrotingen (Handel, Industrie en Toerisme, Defensie, Regionale Ontwikkeling, Natuurlijke Hulpbronnen, Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, Volksgezondheid, RGB en Sport en Jeugdzaken).
Waarom vóór gestemd?
Voor de resterende periode in het dienstjaar is het voor Abop belangrijk dat een aantal activiteiten voortgaan. “Wanneer wij praten over RO, praten wij meer over activiteiten die in het binnenland plaatsvinden. Het draagvlak van Abop is meer gestoeld in het binnenland. Wanneer ik dus tegen een begroting van RO stem, waarin zijn opgenomen projecten van het traditioneel gezag, stem ik tegen mijn mensen”, stelt Bee.
Rivaliteit
De parlementariër brengt in herinnering dat er nog steeds een stuk rivaliteit is tussen de Abop en de BEP. Echter tracht Abop buiten partijpolitieke sfeer te treden. “Toen wij het beheer hadden over RO, heeft BEP nooit voorgestemd op een begroting van Abop. Het gaat niet om wie in die drivers seat zit (de BEP). Wij stemmen in belang van ons achterban”, meent Bee.
Bevindingen
De Abop heeft voor de stemming, bij monde van Bee, haar bevindingen gepresenteerd over de beraadslagingen in het parlement. Hij gaf aan dat de Abop van de regering een kritische beschouwing verwacht had over het gevoerd beleid in de afgelopen twee jaren. Daaraan moest ook gekoppeld zijn een uitgebalanceerde visie over de ontwikkelingsdoelen en beleid dat gericht is op herstel van het verstoorde evenwicht. Na bijkans 2 maanden van intensieve beraadslagingen kan Abop niet opgelucht de toekomst tegemoet zien. Zij is vooral niet overtuigd van het sociaal beleid van de regering, nog minder van het economisch ontwikkelingsbeleid. De Abop constateert een toenemende vaagheid in uitleg in de beantwoording van de regering op vragen van het college. De partij ervaart ook irritaties bij individuele ministers, die het gevoel geven vragen van leden binnen DNA kliederig te vinden. De partij betreurt deze houding.
“Wij hebben gedurende deze beraadslagingen moeten ervaren dat veel leden van deze coalitiepartijen liever in de schoenen van de regering staan door steeds te proberen antwoorden te geven op vragen die de oppositie stelt aan de regering over onder andere het ontwikkelingsbeleid. Soms staan de antwoorden van de leden haaks tegenover die van de regering. Ik noem in deze zeker de kwestie van de asfaltplant”, zei Bee.
Begrotingen die buiten de realiteit
De politicus merkte verder heel duidelijk op dat er een Ontwikkelingsplan (OP) in het parlement is ingediend, met begrotingen die buiten de realiteit zijn. Er moet heel veel aan gesleuteld worden. Wat hem stoort, is de vele leningen die de regering zal sluiten om dit plan uit te voeren. ‘Het zal een strop zijn voor de samenleving”, stelt hij. Bee deed daarom een oproep aan het college dat wat gepresenteerd is aan de samenleving, indien het niet goed is, te verwerpen.
Op verwerping van het OP reageert Bee als volgt. “Het OP is voor een periode van 5 jaren. Niet het OP is fout maar de financiering is verkeerd. Abop is tegen het leningsbeleid van de overheid. De financiering zou niet moeten komen van leningen, maar van productiekanalen”, aldus Bee.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!