Carifesta 13: Kans voor regionale economische vooruitgang

Suriname ook op Carifesta in Barbados‘Asserting our future, celebrating ourselves’ is het thema voor het dertiende Caribische Festival van Kunsten (Carifesta XIII), die vanaf 17 tot 27 augustus 2017 op Barbados zal plaatsvinden. “Carifesta XIII op Barbados is een spannende viering van Caraïbische kunst en cultuur, waar u van de artistieke presentaties van artiesten uit 27 landen in de regio kunt genieten in een breed scala aan disciplines over 10 dagen. Er zullen meer dan 500 optredens en evenementen zijn om uit te kiezen, dus er zal nooit een saai moment zijn”, zegt dr. Hillary Brown, program manager Cultuur en Community Development op het Caricom Secretariaat. Carifesta XIII zal een belangrijke focus leggen op het versterken van de creatieve industrieën van de regio en zal een uitgebreid marktonderdeel hebben met de oprichting van een winkelcentrale voor kopers op de grote markt Carifesta XIII in het Lloyd Erskine Sandiford Center. Volgens Festival Director, Andrea Wells, is de Buyers Shopping Mall een upgrade van de gebruikelijke Carifesta Grand Market, waar culturele ambachtslieden normaal gesproken de gelegenheid hebben hun objecten te tonen en te verkopen. Carifesta XIII-organisatoren hebben ook afspraken gemaakt voor kopers uit de hele wereld om te ontmoeten, te beoordelen en te proeven van de verschillende kunsten en diensten, die op de Grand Market geplaatst zullen worden. Het doel is om ze te koppelen aan grotere markten in Europa, Noord-Amerika en Zuid-Amerika. Deze uitgebreide Caribische markt is bedoeld om meer zakelijke kansen voor Caribische kunstenaars te genereren, door middel van interacties met internationale kopers die zijn uitgenodigd voor het festival.
In de afgelopen jaren zijn in verschillende ontwikkelde landen creatieve industrieën ontstaan als een strategische keuze om de economische groei, werkgelegenheid en sociale samenhang te versterken. Deze industrieën hebben in vergelijking met die van de traditionele industrieën belangrijke bijdragen geleverd aan de economieën van de wereld. De creatieve industrieën van het Verenigd Koninkrijk leveren bijvoorbeeld bijna 90 miljard pond netto aan het BBP. In het geval van Zuid-Afrika bleek uit de eerste culturele en maatschappelijke mappingstudie van 2014 in dit land in 2014 dat hun culturele industrieën tussen 162.809 en 192.410 banen hebben gecreëerd. Dit staat voor ongeveer 1,08% tot 1,28% van de werkgelegenheid in het land. Het is duidelijk dat Cultural Industries een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de wereldwijde economieën en de bedoeling is dat Caricom verder op deze industrie moet profiteren, zodat zijn economieën een goede behoefte kunnen krijgen.
Suriname vertegenwoordigd tijdens Carifesta Barbados
Suriname is van het jaar wederom vertegenwoordigd tijdens de 13de Carifesta viering op Barbados. Dit werd onder andere bevestigd door de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur Robert Peneux. Het gaat in dit kader om een culinaire groep en een groep die zich bezighoudt met kunst. Deze twee groepen zijn vertrokken samen met de directeur van cultuur Elviera Sandie. De minister stelt het heel belangrijk te vinden dat Suriname vertegenwoordigd is bij de Carifesta, vooral vanwege het feit dat de president de cultuurdrager is en dat er in het kader van Carifesta, waarvan Suriname ook de host was, we ons gezicht op internationale podia tonen. “Het maakt in deze niet zoveel uit dat het gaat om maar 2 groepen, maar dat we Suriname hoog in het vaandel kunnen houden”, aldus minister Peneux.

error: Kopiëren mag niet!