In februari 2017 is er een flinke beroering ontstaan binnen onze gemeenschap toen duidelijk werd dat er toch nog vernieuwde tijdelijke concessies voor zandafgravingen voor Braamspunt waren gegeven. De beroering betrof merendeels de verstoring die deze zandafgravingen teweeg brachten op het legseizoen van de zeeschildpadden die bij ons in Suriname bij wet zijn beschermd.
Op 15 augustus 2017 zijn de tijdelijke vergunningen vervallen, en mogen de desbetreffende concessionarissen hun activiteiten voorlopig niet meer voortzetten; er mag dus niet meer worden gegraven.
Het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen zal een evaluatieronde inlassen.
“Ik kan niets anders zeggen dan wat de minister heeft gezegd. Wij zullen kijken wat er is geweest, wat de toekomst biedt en wat de min- en pluspunten zijn. Sowieso nemen wij alles mee wat de samenleving heeft aangegeven. Wij gaan realistisch ernaar kijken en samen met de stakeholders deze zaak evalueren. Wij nemen alles mee om te kijken wat de volgende stap zal zijn”, stelt waarnemend directeur Valerie Refos-Lalji.
Op de vraag of ook de maatschappelijke groepen die petities hebben ingediend als stakeholders worden gehoord, reageert Refos-Lalji met: “Waar nodig horen wij partijen”. ProBios heeft vaker benadrukt dat de zandafgravingen door concessionarissen te Braamspunt buiten de conversievoorwaarden worden uitgevoerd. Dit gold ook afgravingen in de avonduren. In dit kader werd zowel hulp gezocht bij de wetgevende (DNA) als bij de uitvoerende macht (President). Niets heeft echter mogen baten.
Het actiecomité “Bescherm de zeeschildpadden en stop zandafgravingen Braamspunt” stapte zelfs richting de Procureur-generaal om hulp te zoeken. Er werd een aanklacht ingediend op het nachtelijk graven en een verzoek gericht tot het instellen van een onderzoek en het stopzetten van de afgravingen.
Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de landtong/schelpzandrits die Braamspunt vormt, van wezenlijk belang is voor de natuurlijke kustwering samen met de modderbanken en in grotere mate met de mangrovebossen langs onze kust.
Het ecotoerisme is belangrijk als duurzame inkomstenbron voor Suriname. Het is alom bij vele natuurliefhebbers bekend dat Suriname nog een van de weinige landen is die belangrijke legstranden heeft voor de zeeschildpadden waaronder de grootste van de wereld, namelijk de Giant Leatherback in de volksmond Aitkanti genoemd.
Ramon Bajnath, voorzitter van de Stichting Bedevaart Oord te Weg naar Zee, zei eerder aan de krant dat het nationalisme niet alleen in de mond moet worden genomen, maar door beleidmakers ook moet worden uitgestraald. Dit, door vooral besluiten te nemen die in belang zijn van land en volk en zeker niet in het belang van een handjevol ondernemers die zich wel duurzame activiteiten kunnen permitteren met het kapitaal waar zij al over beschikken. De mogelijkheid voor een volgende ronde van zandafgravingen is nog niet uitgesloten. Zulks omdat er als argument werd opgegeven dat de afgraving op een aangespoeld stuk werd gedaan. Een volgende ronde van aanspoeling zou dus wederom een volgende ronde van afgraving kunnen inhouden. Het laatste woord hieromtrent is zo te zien dus nog niet gezegd.
Kavish Ganesh