Tsang: “Geen enkele ‘muilkorfwet’ gemaakt”

NDP-parlementariër Stephen Tsang weerspreekt geluiden alsof De Nationale Assemblee (DNA) momenteel bezig zou zijn met een ‘muilkorfwet’ om de president extra te beschermen. Tsang, voorzitter van de commissie van rapporteurs die ‘Wet Elektronisch Rechtsverkeer’ voorbereid, heeft vrijdag tijdens een openbare commissievergadering flink zijn gal gespuugd op de manier waarop de voorzitter van de Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ) in een eigen geschreven artikel ‘de wet helemaal uit zijn context heeft gehaald’. “Er is geen enkele ‘muilkorfwet’ gemaakt, de vrije meningsuiting van de burgers wordt niet aangetast, de persvrijheid is totaal niet aan de orde, de Wet Elektronisch Handelsverkeer beschermt niet de president van de republiek Suriname meer of minder en het beledigen van de president zowel online als offline, is nu al strafbaar volgens de Wetboek van Strafrecht en onze grondwet. Laten wij eerlijk zijn; niemand is tijdens de regeringen Bouterse 1 en 2 opgepakt voor het beledigen van het staatshoofd. Daarvoor heeft deze president en regering simpelweg geen tijd voor”, aldus Tsang. De NDP’er benadrukte dat een vicepresident van Suriname in 1994 (Jules Ajodhia…red) wel gebruik heeft gemaakt van bestaande wetgeving om iemand (Ludwich van Mulier…red) die hem had beledigd, het land uit te zetten.
Burgers worden beschermd tegen beledigen, laster en bedreiging tegen mekaar
Met deze wet worden volgens de commissievoorzitter juist burgers beschermd tegen beledigen, laster en bedreiging tegen mekaar online. “Wanneer wij online bezig zijn, hetzij op social media dan ook, dan moeten wij beseffen dat wij verantwoordelijk blijven over ons gedrag tegenover anderen. Wij weten allemaal dat wij geen brief kunnen schrijven of een stuk in de krant plaatsen waar wij mensen beledigen of bedreigen. Waarom moet dat dan niet gelden voor onze handelingen online?”, stelde Tsang.
Imago Suriname geschaad
Volgens de parlementariër is met de ongefundeerde stellingen van de SVJ-voorzitter het imago van het land geschaad, omdat ook de voorzitter van de Associatie van Caribische Mediawerkers (ACM), Wesley Gibbings, erbij is gehaald en onwaarheden is voorgehouden over de behandeling van deze wet. Ondertussen heeft hij een mail gestuurd naar de ACM om te trachten de valse beweringen te weerspreken en de schade aan het imago van het land te beperken. Tsang voerde verder aan dat hij ook een gesprek met SVJ-voorzitter Wilfred Leeuwin over dit onderwerp heeft gehad en Leeuwin heeft aangegeven eens te zijn dat er geen sprake is van een nieuwe muilkorfwet en dat de wet buiten haar context is gehaald. Het verbaasde hem dat de SVJ-voorzitter dat zei, maar zich niet publiekelijk distantieert van het eerste artikel op ‘de Ware Tijd online’ waarvoor volgens Tsang ‘alle commotie mee is ontstaan’.
Elektronische krijgt gelijkwaardige status van fysieke
Bij deze ‘Wet Elektronisch Rechtsverkeer’ gaat het volgens minister Ferdinand Welzijn van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) om het elektronische een gelijkwaardige status te geven van een fysieke. “Ter illustratie: als u een vergunning aanvraagt, is er een verzoekschrift dat moet worden ingediend. Het vereiste van een verzoekschrift blijft ongewijzigd. Alleen de manier waarop het kan worden aangevraagd, verschilt. Dat kan nu dus ook elektronisch”, aldus de minister. De bewindsman is vrijdag uitgebreid ingegaan op de vragen die door commissieleden zijn gesteld. Hoewel de wet volgens hem vrij technisch is, is alles aan gedaan om de artikelen buiten het vakjargon om te formuleren. Deze wet moet het volgens Tsang ook mogelijk maken dat overheidsdiensten zoals een uittreksel of een verklaring nu naar de burger kan worden gemaild of verstuurd via app of wat dan ook. Het betekent minder kosten, minder loperij, minder tijdverlies, voor zowel de overheid als de burger. “Er kan een behoorlijke besparing van de overheid volgen met betrekking tot het gebruik van inkt en papier. Niet te vergeten de besparing op brandstof. Er is dan veel minder sprake van loperij als er veel meer langs de digitale snelweg kan gebeuren”, aldus de parlementariër. De commissie zal volgens Tsang eindverslag uitbrengen. Zodra de deskundigen een nieuw amendement produceren, zal dit wetsvoorstel in plenaire openbare vergadering worden behandeld. De overige leden van de commissie van rapporteurs zijn Dinotha Vorswijk, Jenny Warsodikromo, William Waidoe, Roche Hopkinson, Asiskumar Gajadien en Jennifer Vreedzaam.
FR

error: Kopiëren mag niet!