Dagblad Suriname maakte eerder melding van dat de districtsadministrateur van Nickerie, Hanisha Jairam, op non-actief was gesteld. Dit was op 27 juli een feit. Zij kreeg op deze dag een brief toegestuurd van de directeur van het ministerie van Regionale Ontwikkeling, Wilco Finisie. In dit schrijven, waar Dagblad Suriname de hand op heeft weten te leggen, staat aangegeven dat zich op 24 juli een situatie heeft voorgedaan op het commissariaat te Nickerie waarbij zij opdrachten van dc Doebay geweigerd heeft in bijzijn van overig personeel en burgers.
Ook staat vermeld dat Jairam helemaal geen acht heeft geslagen op de waarschuwingen van de dc en verklaarde haar eigen kanalen te zullen inschakelen ingeval hij de werkrelatie opzegt. ‘U heeft zich hierdoor schuldig gemaakt aan dienstweigering, desavouering en gelet op uw taalgebruik onbetamelijke bejegening van de dc’, staat in de brief. ‘Naar aanleiding van het voorgaande wordt u in de gelegenheid gesteld zich schriftelijk te verweren. U heeft tot uiterlijk drie dagen na heden daartoe de tijd doch uiterlijk tot dinsdag 1 augustus. Tevens wordt u per onmiddellijke ingang tot nader orde ontlast van de taken als DA van Nickerie. U wordt gevraagd alle bezittingen van het commissariaat c.q de overheid die in uw bezit zijn uiterlijk op vrijdag 28 juli over te dragen aan dc Doebay inclusief alle gelden van instanties onder uw beheer, sportaccommodaties etc.’, aldus de brief.
Nadat Dagblad Suriname melding van maakte dat de districtsadministrateur op non-actief was, postte zij op social media de bewering dat zij nooit op non-actief is gesteld. Volgens de woorden van de districtsadministrateur is zij slechts met verlof in verband met het huwelijk van haar broer.
Ook postte zij een elektronische brief die namens de directeur Finisie naar haar is verstuurd op 28 juli en waarin wordt gevraagd de eerder verzonden brief als niet ontvangen te beschouwen.
Dagblad Suriname sprak ook met Finisie die aangaf dat informatie digitaal versturen dus ook brieven digitaal versturen zonder een brievenhoofd, geaccepteerd wordt. Op de vraag of dit wel juridisch correct is, wenste de directeur niet verder in te gaan. Volgens hem betreft de kwestie van de districtsadministrateur uit Nickerie een persoonlijk feit waarover hij liever niet wil praten.
E-mail-communicatie over zaken de Personeelswet rakende zijn absoluut geen gebruik in het bestuursrecht. Aan dergelijke e-mails kunnen ook geen rechtskracht wordt verleend.
Asha Gajadien-Bhagwat