Wie kan zweren, ik heb niets gedaan waar de goden van gruwen

Ex-president Ronald Venetiaan
Ex-president Ronald Venetiaan
Suriname wordt verscheurd door verschillende facties. De verhouding is vaak vijandig. Het geharrewar frustreert de ontwikkeling van het land. Woordspelingen groeien snel uit tot vijandigheden. Psycholoog Roy Bhikharie, panelleider tijdens de jongste reguliere bijeenkomst van Kenniskring op de eerste dinsdag van de maand: ‘Elke Surinaamse president kan constitutioneel de dictator uithangen. In dit klimaat kunnen de emotionele remmen, die van huis uit of op school meegekregen zijn, komen te vervallen.’
Ik heb niets gedaan waar de goden van gruwen
Een ieder weet het beter dan de ander, heeft het gelijk aan zijn kant. Tegenstellingen, verdeeldheid, elkaar bekampen, belasteren, bekladden, scenario’s zijn aan orde van de dag. De roep naar nieuw leiderschap wordt van meerdere kanten gehoord, maar welke politicus kan zweren: ‘Ik heb geen melk weggenomen uit de mond van kinderen’. ‘Ik heb de gewichten van de weegschaal niet verzwaard. Ik heb niet belasterd. Ik heb niemand doen huilen. Ik heb niemand ziek gemaakt. Ik heb geen geweld gepleegd tegen de andere. Ik heb niet gedood. Ik heb geen opdracht gegeven tot doden. Ik heb geen leed veroorzaakt. Ik heb de mens geen kwaad gedaan. Ik heb niets gedaan waar de goden van gruwen’, vrij vertaald uit het ‘Dodenboek’, waarvan de Egyptenaar een afschrift meekreeg in het graf, een pleidooi wanneer hij voor zijn hemelse rechter zou komen te staan.
Leiderschapsstijl van Venetiaan
De leiderschapsstijl van politicus, partijleider, volksvertegenwoordiger, minister en tot driemaal toe president Venetiaan heeft de samenstelling van winnende coalities met andere partijen tot stand gebracht, ontwikkeling aangezwengeld en Suriname opgetrokken. Om te achterhalen hoe hij zijn Kabinet van de President heeft beheerd heeft Dagblad Suriname zich met hem verstaan. De enige vraag die gesteld werd was: ‘hoe functioneerde uw Kabinet van de President?’. President Venetiaan beschreef in één adem, de administratieve en organisatorische respectievelijk politieke kant van zijn kabinet. En toen hij een punt achter zijn Latijn zette, waren er geen vragen meer, die waren allen beantwoord. De volgende stap was de samenstelling en redactie van het artikel, een vergelijking tussen twee presidentiële systemen.
Elke president heeft de ruime om zijn kabinet in te richten naar zijn inzichten
In de samenleving gaat het huidige Kabinet van de President flink over de tong. Venetiaan werd verweten: ‘Stabiliteit kan je niet eten’. Tegenwoordig heb je op het Kabinet een Bureau Volkscontacten dat ettelijke tientallen miljoenen SRD heeft staan op de begroting en meer fondsen heeft waarmee naar eigen inzicht gehandeld kan worden. Venetiaan: ‘Elke president heeft de ruimte om zijn kabinet in te richten naar zijn inzichten en behoeften. Ik kwam mijn kabinet aantreffen met een directeur, een aantal medewerkers die vooral werden ingezet voor administratieve werkzaamheden. Ik trof ook adviseurs aan van de vorige president. Die waren natuurlijk voor mij politiek niet inzetbaar. Mijn benadering was, wij hebben ministers met wie het beleid wordt bekeken. De ministers waren mijn adviseurs. Zij hadden de toegang om onderwerpen te komen toelichten en eventueel verdedigen. In geval zaken complex werden omdat zoveel aspecten erbij betrokken raakten, werd een ministeriele commissie samengesteld. Eventueel kon met betrekking tot bepaalde onderwerpen een presidentiele commissie worden ingesteld. Bepaalde mensen en politieke partijen wilden bevorderen, dat bepaalde personen als adviseur op het kabinet werden aangetrokken met de bedoeling dat het beleid door dat team zou worden uitgemaakt. Dit laatste is door mij niet overgenomen. Via het overleg van de Front-top werd ervoor gezorgd dat het beleid een afspiegeling was van de inzichten van de verschillende partners. Wekelijks was er overleg met de vicepresident om de agenda van de Raad van Ministers, eventuele agenda’s van de onderraden, het beleid en politieke issues te bespreken. Ook was er wekelijks overleg met de ondervoorzitter van de Staatsraad, die de president meestal in de vergadering van de Staatsraad moest vervangen’.
De secretaris van het kabinet
Je kan een secretaris van de president hebben maar Venetiaan koos voor een secretaris van het kabinet die onder andere personen die de president wilden benaderen opving, hoorde, begeleidde en bijstond, trachtte aangedragen vraagstukken of problemen zelf op te lossen in overeenstemming met de geldende regelgeving, verwees naar de juiste personen en of instanties om klaarheid in zaken te krijgen en waar nodig geleidde naar de president. Dagelijks werd aan het begin van de werkdag met de staf en het secretariaat van het kabinet, de agenda van de president besproken.
Passen en meten
Ergens in het verleden heeft Venetiaan gezegd, dat zijn werk vooral bestaat uit ‘passen en meten’ om de verschillende groepen in zijn coalities op één lijn te houden. Hoe deed hij dat? Annex het kabinet is er altijd coalitieberaad geweest met de top van het Front. Uitgangspunt was, belangrijke onderwerpen met elkaar doorpraten zodat er draagvlak is en om het beleid te ontwikkelen. Venetiaan bediende zich naast de directeur administratieve zaken, die ook de financiën beheerde en de comptabele regels zonder afwijkingen toepaste, ook van een directeur politiekbeleid, die wanneer nodig politiek overleg met ministers, diplomaten, etc. kon plegen.
Gronduitgiftewet herontwikkelen
Het diep geworteld wantrouwen van het gronduitgiftebeleid leeft al lang. De druppel, die de emmer zou doen overlopen ligt de bevolking nog vers in het geheugen. Venetiaan: ‘Wat gronduitgifte betreft, er lag altijd een berg aanvragen. Ik had iemand aangewezen om die door te nemen voordat die op mijn bureau terecht kwam. Dit naast de screening vooraf door de Onderraad voor Grondzaken. In het oog moet worden gehouden dat de bevoegdheid tot gronduitgifte uitdrukkelijk ligt bij de minister. Als de minister getekend heeft, kan je behalve achteraf ruzie maken met een minister, er niets aan doen. Als hij getekend heeft, heeft hij getekend. In een bepaald stadium moest de minister van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer de stukken stuk voor stuk komen toelichten. Nadat er gesproken was over de druppel die de emmer zou doen overlopen heb ik met de minister afgesproken, ‘kom wekelijks de zaken toelichten’. Wij waren begonnen om bepaalde wetten te herontwikkelen, maar door bepaalde ontwikkelingen en de wisseling van de wacht werd het niet voltooid’.
Persoonlijk contact met DNA-voorzitter
DNA wordt genegeerd door de huidige president. President Venetiaan hield persoonlijk contact met de voorzitter van De Nationale Assemblee. ‘Dit moet worden gezien als een kwestie van respect. Assembleeleden die een gesprek wilden, kregen de ruimte, maar het werd goed in de gaten gehouden dat het formele verkeer via de voorzitter plaatsvond. De aanwezigheid van de president of de vicepresident tijdens openbare vergaderingen van DNA werd nagestreefd.’
Interventie in justitiële aangelegenheden
Laatst werd melding gemaakt van een ex-minister die bij een aanrijding betrokken was en er van hoger hand geïntervenieerd werd. Zou zo iets onder het bewind van Venetiaan uitgehaald worden? Venetiaan: ‘Het parket van de procureur-generaal is een zelfstandige instantie. Ik vermeed rechtstreeks contact met de procureur-generaal. De minister van Justitie en Politie moet als de chef van de pg beschouwd worden en geeft de beleidsrichting aan. Eventueel kan De Nationale Assemblee ook een beleidsrichting aangeven. Interventie in een bepaald persoonlijk geval is niet toegestaan’.
Onafhankelijkheid Centrale Bank
Staatshoofd Venetiaan ontving wekelijks, het hoofd van de CIVD, de Centrale Inlichtingen en Veiligheidsdienst, de minister van Buitenlandse Zaken en de minister van Financiën. ‘Ik respecteerde de onafhankelijkheid van de Centrale Bank, die deels onder Financiën valt, maar de governor was volledig bevoegd als hij de president op eigen initiatief wilde inlichten.’
HD

error: Kopiëren mag niet!