Ramdin adviseert overheid om geen gebouwenverhuur toe te staan aan Suralco

Suralco, dochtermaatschappij van multinational Alcoa, heeft onlangs toestemming gevraagd bij het ministerie van Handel Industrie & Toerisme om gebouwen op Paranam te mogen verhuren.
De presentator Faried Pierkhan heeft afgelopen woensdag in het programma Kal Aaj Aur Kal opgemerkt dat bij het verhuren van de gebouwen, er kan worden geconcludeerd dat Suralco nog niet weg is uit Suriname. Hij had als gast Henk Ramdin (oud-directeur Suralco), die hierop heel zakelijk reageerde. “Mijn advies zou zijn: niet doen! Want dan willen zij nog een poot op de grond hebben. Zij willen nog geld maken/halen om de rehabilitatiekosten te dekken. De rehabilitatie zal veel geld kosten”, stelt Ramdin.
Herstel van de milieuschade (“rehabilitation and enviromental clean-up”) als gevolg van de bauxietoperaties zal tenminste US$ 300 miljoen kosten. Volgens de uitspraken van de president in het parlement, zal dit geheel en al op kosten van de Alcoa/ Suralco uitgevoerd worden en wel conform de milieuwetgeving van de Verenigde Staten van Amerika. Ramdin vermoedt duidelijk dat Suralco de kostendruk wenst te verleggen. “Als je de gebouwen niet meer nodig hebt, begin die dan terug te geven aan de staat zoals je Moengo hebt teruggegeven”, stelt Ramdin.
De overheid zou mogelijk een claim moeten doen op het gebied. De minister gaf aan dat de gebouwen te huur zullen worden aangeboden om exporteurs in Suriname te faciliteren. Als de Suralco exporteurs zou willen faciliteren, vraagt Ramdin zichzelf af, waarom de staat het niet zelf zou kunnen doen. De toestemming is weliswaar nog niet gegeven.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!