Vandaag een pakket, maar morgen toch afhankelijk

“Elk maatregel of handeling van het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo) moet onderdeel zijn van het sociaal beleid om de mensen die wel willen, maar niet kunnen, te ondersteunen. Sociaal beleid moet ook een onderdeel zijn van je ontwikkelingsbeleid die uiteindelijk tot doel moet hebben de mensen te versterken en tools aan te reiken die maken dat ze die armoede ontstijgen. Als partij willen we dat er een sociaal beleid uitgevoerd wordt dat de waardigheid van de burgers versterkt en verbetert”, zegt Angelic del Castilho partijvoorzitter van DA’91. “Dat betekent dat je sociaal beleid niet gelijk kan stellen of reduceren aan het geven van pakketten. Het zal eveneens voorzien moeten zijn van een flankerend beleid dat de mensen in een proces brengt, waarbij ze de pakketten niet meer nodig zullen hebben. Dit proces is echter typerend voor populistische beleid.” Volgens Del Castilho zijn er sowieso mensen die geholpen moeten worden . Echter zullen ze die hulp vinden als de overheid investeert in het onderwijs, de gezondheidszorg monitort en voorziet en duurzame ontwikkeling in het binnenland stimuleert. Integendeel zijn al deze zaken die de mensen juist zouden moeten helpen, niet geregeld.
Transparantie ontbreekt
“De enige wat men doet is pakketten verstrekken, waar het aan elke vorm van transparantie ontbreekt”, zegt de partijvoorzitter. “Een van de belangrijke zaken is te weten aan welke criteria de mensen moeten voldoen om in aanmerking te kunnen komen voor een voedselpakket van Sozavo. Dit is een vraag die nimmer is beantwoordt. Dat is een kwalijke zaak omdat het de ruimte biedt aan allerlei personen om dit te kunnen nemen. Er is gezegd dat mensen met zwakke inkomens in aanmerking komen maar dat zegt mij niets. Wat moeten wij overigens daaronder verstaan?” Het is de plicht van het ministerie de criteria bekend te maken zodat de burger simpelweg kan weten als die wel of niet kwalificeert voor zo’n pakket. De politica wil ook weten waar het bedrag van SRD 33 miljoen, ingezet voor de financiering van de pakketten, is gekomen. “Komt het uit onze eigen inkomsten of uit een lening? Wat is verder het beleid na het verstrekken van de pakketten om de mensen te helpen daadkrachtiger te worden om uiteindelijk het pakket niet meer nodig te hebben? Al deze vragen hebben met een stukje transparantie te maken.”
De armoede is ontzettend groot, vandaar dat velen in de samenleving juist blij zijn met het insteek van de regering. “Het volk is aan het verarmen en de devaluatie van het geld gaat door, waardoor alles steeds duurder en onbereikbaar wordt voor de mensen. Mensen zullen dus heel blij zijn als zij bepaalde producten voor een gereduceerd prijs kunnen krijgen. De vraag is hoeveel mensen hebben het eigenlijk nodig? Mensen die aan armoede zijn gedompeld willen slechts overleven, maar wij in de politiek moet verder denken. Waar zullen deze mensen of hun kinderen morgen staan.” De politica vindt dat het vertrekken van pakketten er uiteindelijk voor zorgt dat het volk steeds afhankelijker wordt. “Je wordt gewoon weggedrukt en de regering bepaalt wat je doet zonder dat je daar zelf weet van hebt en dat is jammer”, aldus Del Castilho.

error: Kopiëren mag niet!