Raul Swedo: “Men zal zien waarom er gekozen is voor deze bewuste plant”

Raul Swedo
Raul Swedo
De regering heeft een asfaltplant met bijbehorende machines van Euro 2.759.000 gekocht. Er is afgeweken van het houden van een openbare aanbesteding. De levering van de plant is onderhands gegund aan het bedrijf Caribbean Builders & Construction NV. Dit blijkt uit een missive van 21 juni. Het document is op 19 juni 2017 door de Raad van Ministers goedgekeurd. Dit bedrag komt ten laste van de ontwerpbegroting van het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie.
Het ministerie is momenteel de opzet van zijn laboratorium aan het afronden. “Als je en eigen asfaltplant hebt, moet je laboratorium ook goed en ready zijn om te kunnen werken. Alle equipment eromheen is er ook. Eind deze maand is het laboratorium zo ver. Daarna kunnen wij van start gaan met onze eigen asfaltplant”, stelt woordvoerder Raul Swedo.
De plant zal op Brokopondo worden opgezet. “Dit, omdat het niet te ver is van waar wij ons materiaal graven”, zegt Swedo.
Kritiek op deze aankoop vanuit de samenleving is er zat. Ook de oppositie heeft in het parlement flink vuurpijlen richting deze aankoop en het ministerie gespannen.
“Mensen van het ministerie (afdeling Wegen) zijn getroffen door de uitlatingen van een van de DNA-leden. Het moment je praat over de mensen van het ministerie, ga je mensen onder 1 kam scheren. Men vindt dat zij zijn neergehaald”, meent Swedo. Deze rapportage heeft de minister ook bereikt. Swedo stelt dat de minister in het parlement zal uitleggen hoe het ministerie hierover denkt. Ook zal de minister het prijskaartje van d plant uitrafelen.
“Men zal zien waarom er gekozen is voor deze bewuste plant”, meent Swedo
Waar vooral naar wordt gekeken, is het feit dat er in Suriname al een aantal asfalteringsbedrijven is dat al voldoende ervaren is in het werk. Daarnaast zorgen zij ook voor een stuk werkgelegenheid in de particuliere sector.
Swedo merkt op dat uiteindelijk de beste bode de man zelf is. Het ministerie wil zich losmaken van de afhankelijkheid. “Er kunnen 10 ervaren mensen zijn op asfaltmolens, maar als ik afhankelijk ben, voel ik mij niet volwassen. Ik moet onafhankelijk kunnen zijn. Wat als een van de mannen van wie ik afhankelijk ben, zegt dat hij van de maand geen asfalt kan draaien? Dan zit het werk ook vast”, legt Swedo uit. Het ministerie wil onafhankelijk zijn van particuliere bedrijven. In het verleden (en mogelijk nog steeds) zijn werkzaamheden maanden tot jaren opgehouden, vanwege desbetreffende redenen.
“Het leuke hiervan is dat het ministerie nu beter kan gaan plannen als het gaat om asfalteringsprojecten die het zelf zal uitvoeren. De financiën zijn in 1 keer uitgegeven aan het kopen van een eigen asfaltplant. Nu houd je geen rekeningen op na. Zo hou je andere ondernemers niet op. Het geld dat je aan aannemers uitgaf, kun je nu ook anders inzetten”, stelt Swedo.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!