PTC wil meer technische burgers opleiden

1PTC wil meer technische burgers opleidenHet Polytechnic College Suriname (PTC) wil meer technische burgers in Suriname opleiden. Voor het komend collegejaar zijn er twee nieuwe programma’s ontwikkeld. Beide, Bachelor in Technical Teacher’s Program en Master of Engineering in Materials & Manufacturing, starten in oktober. Hiermee komt het aantal bachelorprogramma’s van PTC op 12 en voegt het instituut een tweede masterprogramma tot zijn repertoire.
Beroepsgericht
PTC richt zich behalve op de vorming van studenten in de wetenschappelijke wereld, voor het overgrote gedeelte op de praktijk. Beroepsgericht onderwijzen is volgens directeur Robby Holband een gemeten behoefte op de Surinaamse markt. De behoefte voor het masterprogramma is te merken aan vooral de afgestudeerden bij het PTC die verder wensen te studeren. Daarnaast is hiervoor ook onderzoek verricht in het veld om de marktbehoefte ook vast te stellen.
De instroom is mogelijk voor B-Tech studenten (werktuigbouwkunde, infrastructuur, elektrotechniek), evenals studenten van de universiteit met een bachelordiploma in deze richting. Er is plaatsingsmogelijkheid voor 25 studenten. De opleiding kost Euro 7000 (eenmalig voor het totale programma).
Ook een technische lerarenopleiding
Voor de bacheloropleiding is er grotendeels binnen PTC zelf gekeken. Veelal beschikken docenten over voldoende kennis en ervaring vanuit het veld. Het overbrengen van de kennis naar studenten is echter een ander vak. Deze bacheloropleiding is bedoeld om dat gemis weg te doen. Bij deze opleiding zijn er twee stromingen mogelijk. Mensen die al een bachelordiploma hebben, kunnen een zij-instroom doen, om een 18-maanden-traject af te leggen. Hier worden er 20 studenten toegelaten. Na dit traject heeft men de lerarenbevoegdheid. De tweede stroming mag zijn voor studenten van de middelbare school die een 4-jarig traject af zullen leggen. Bij deze specialisatie worden er 25 studenten toegelaten. De voorlopige prijs voor de eerste stroming is US$ 1700, en de tweede US$ 1250.
Psychologische test
PTC wil onderscheid maken in wat er regulier gebeurt met lerarenopleidingen. Vooral met betrekking tot de houding en discipline van docenten wenst PTC uit te blinken. Het onderwijs is vaak niet de eerste keus van docenten. Veelal kiest men voor het onderwijs, omdat men niet anders kan. PTC wil mensen opleiden die bewust kiezen voor het onderwijs. Er wordt daarom een selectie gemaakt van studenten. Bij de selectie dienen studenten ook een psychologische test te ondergaan. PTC accepteert niet een ieder die zich wil inschrijven. Hiermee moet de zekerheid aan het ministerie van Onderwijs worden geboden dat de mensen die worden afgeleverd, stabiele personen zijn en inderdaad met de jongeren bezig kunnen zijn. “Wij hebben mensen nodig. Zij liggen niet voor het oprapen, maar dat betekent niet dat wij iedereen kunnen vragen om voor de klas te staan”, aldus Holband.
Beroepsonderwijs is volgens PTC-bestuursvoorzitter Ashokkoemar Rambali in de afgelopen jaren steeds stiefmoederlijk behandeld. Hij wenst geen vingerwijzing te doen, maar wijst op het feit dat de arbeidsmarkt op zoek is naar mensen uit het beroepsonderwijs. Het gaat er meer om dat er gewaakt moet worden voor de dynamiek in de behoefte op de markt.
“Als wij excellente studenten willen hebben, moeten wij ook toegewijde docenten hebben. Beroepsonderwijs is andersoortig dan wetenschappelijk onderwijs, vandaar de randvoorwaarden. Als de mensen afstuderen van PTC, moeten zij het verschil kunnen uitmaken”, aldus Rambali.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!