Ambassadegebouw Frankrijk eigendom van NV

Frontfoto2Het ambassadegebouw in Frankrijk zou geen eigendom van Suriname zijn, maar van een naamloze vennootschap (NV). Dit deelden VHP-fractieleider Chan Santokhi en fractiegenoot Mahinder Jogi maandag mee tijdens de begrotingsbehandeling in De Nationale Assemblee (DNA). Deze informatie is schriftelijk door Buitenlandse Zaken-minister Yldiz Pollack-Beighle opgestuurd naar het parlement. “Als het gebouw van een NV is, wanneer zijn de aandelen dan overgedragen aan Suriname? Als u zegt dat het gebouw valt onder een NV, hoe ziet dan het bestuursvorm eruit? Wie zit in het bestuur?”, stelde de VHP-voorman. Santokhi benadrukte dat het ook belangrijk is te weten waar deze NV precies is geregistreerd en of het op dit moment een schuldpositie heeft en hoe dit precies is ontstaan. “De gelden zijn niet van de regering, maar het volk van Suriname. Het volk heeft recht om te weten wat precies met de gelden gebeurt”, aldus Santokhi. Volgens hem moeten de nodige documenten zo snel als mogelijk naar het parlement worden opgestuurd. “Als u een NV daar gebruikt als een diplomatieke instelling, voldoet dat dan wel aan de internationale normen voor een diplomatieke missie”, aldus Santokhi.
Boete van Euro 272.000
Jogi gaf ondersteuning aan de oproep van zijn fractieleider. Volgens hem heeft de ambassadeur van Frankrijk in 2012 medegedeeld dat er offertes zijn ingeleverd. “Waar zijn de offertes, missives, aandelen en de taxatierapporten?”, stelde Jogi. Het geld is daarnaast ook gestort op de rekening van de ambassade in Frankrijk. De vraag volgens hem is waarom de koopsom niet rechtsreeks op de rekening van de verkoper, makelaar of belastingdienst is gestort. Bovendien is in de documenten geen enkele verrekening te vinden waaruit blijkt welke bedragen gestort zijn en op welke rekening. Erger nog is er een brief van de toenmalige Buza-minister op 19 juli 2012 naar de minister van Financiën waarin Buza zegt: ‘Voor wat betreft de overmaking van het bedrag Euro 425.000 voor belasting en diverse heffingskosten moet nog worden uitgezocht wat deze kosten zijn’. “U zegt dat er geld moet worden overgemaakt, maar aan de andere kant zegt u ook dat u moet uitzoeken hoe dat opgebouwd is en wat de kosten precies zijn. Missives zijn steeds gecorrigeerd met andere bedragen”, stelde Jogi.
Alleen aan makelaarskosten Euro 400.000 betaald
Volgens Jogi had het ministerie voor de aankoop aangegeven dat het gebouw voor Euro 5.5 miljoen zou worden gekocht. Uiteindelijk bleek dat het land Euro 6.597.500 heeft moeten neertellen. Alleen aan makelaarskosten is er Euro 400.000 betaald. Volgens hem is ook een boete ontstaan van Euro 272.000. “Wij willen een opbouw zien. Van welke bank was dit pand en op welke rekeningen zijn de gelden gestort? Waar zijn de overgedragen aandelen?”, stelde Jogi. Het zou volgens hem goed zijn om een uittreksel vanuit het hypotheekkantoor van Frankrijk te zien.
Regering bezig pand te verkopen
Jogi voerde aan dat er informatie is dat de regering bezig is het pand te verkopen. Hij vraagt zich af wat de noodzaak enkele jaren terug was om de aanschaf te plegen. De regering onder president Desi Bouterse is in de afgelopen jaren flink onder vuur genomen voor haar verspillend buitenlands beleid. De aankoop van het pand in Parijs aan de Rue Du Ranelagh 94 werd onder bewind van ex-Buitenlandse Zaken minister Winston Lackin aangeschaft.
FR

error: Kopiëren mag niet!