Advocaat Lobo in kwestie terreurverdachten: “Werkwijze justitiële autoriteiten belachelijk”

Raadsman Raoul Lobo (foto: NOS)
Raadsman Raoul Lobo (foto: NOS)
“Belachelijk”, zo typeert raadsman Raoul Lobo het besluit van justitiële autoriteiten om komende week een persconferentie te beleggen in verband met het terrorisme-onderzoek waarin twee verdachten zijn aangehouden. “Naar buiten toe laten zij allerlei informatie uitlekken, terwijl advocaten alles uit de kranten moeten vernemen. Dat is typisch het gedrag van het Openbaar Ministerie”, zegt Lobo aan Dagblad Suriname. De 31-jarige verdachte N.A. en de 35-jarige R.A zijn een week terug aangehouden. Zij zouden in contact staan met jihadistische moslimorganisaties in het buitenland. Volgens informatie gaat het om broers die in een islamitische slagerij van hun vader in het centrum van Paramaribo werken. Daarnaast bezitten zij beiden de Nederlandse nationaliteit. Lobo, die samen met collega-advocaat Murwin Dubois beide verdachten bijstaat, vindt het een kwalijke zaak dat de raadslieden sinds de aanhouding geen toegang hebben gekregen tot hun cliënten. Ook is het voor hem niet duidelijk waarom de rechter-commissaris (rc) afgelopen vrijdag de inverzekeringstelling van beide verdachten heeft verlengd. “Wij weten niets over deze zaak. Zelfs een dossier hebben wij nog niet in handen”, aldus Lobo.
Regering moet niet bemoeien met deze zaak
De recente aanhoudingen van de verdachten zijn volgens het OM gestoeld op de aanwezigheid van voldoende feiten en omstandigheden voor onder andere betrokkenheid bij strafbare handelingen met een terroristisch oogmerk. Ook Justitieminister ad interim Ferdinand Welzijn schaarde zich in een interview op Radio 10 achter de verklaring van het OM. De persconferentie komt volgens Welzijn, omdat hij zich ervan bewust is dat de samenleving het recht heeft om beter geïnformeerd te worden. Anders wordt veel ruimte vrijgelaten voor speculatie. Lobo vindt dat de bewindsman zich vanwege de trias politica gedachte niet moet inmengen met deze zaak. “Het gaat om de scheiding der machten en de zaak ligt al bij het Openbaar Ministerie. Als wij het niet mogen weten, dan hoeft de minister dat ook niet te weten”, aldus de advocaat.
Geen onrust veroorzaken
“The public has a right to know” (Het publiek heeft recht om te weten, red.), stelt Lobo. Echter moet volgens hem ook rekening worden gehouden of de samenleving wel rijp is voor bepaalde informatie. “Er mag geen onrust veroorzaakt worden met bepaalde informatie.” Hij begrijpt dat bepaalde informatie misschien hierdoor wordt vastgehouden, maar dat ‘kan niet zo eeuwig doorgaan’. “Wij hebben ook eerst recht op informatie”, aldus Lobo.
Jihadistische chatrooms
In deze zaak is eerder ook de dochter van parlementariër Ronnie Brunswijk aangehouden. Zij is zelf ook moslim en zou een relatie hebben met één van de opgepakte broers. Zij werd achteraf vrijgelaten. Volgens mediaberichten was één van de verdachten via jihadistische chatrooms in contact met geradicaliseerde jongeren, met een link naar Amsterdam. Deze besloten chatrooms, die draaien op de goed versleutelde berichtendienst Telegram, zijn een belangrijk communicatiemiddel voor Islamitische Staat. Er bestaan vele honderden van die kanalen, die vaak even snel verdwijnen als ze opkomen. Gelijkgezinden wisselen in de groepen tips uit om succesvol naar Syrië en Irak te reizen. Ook klinken oproepen tot aanslagen in Europa. Allerlei propagandamateriaal wordt gedeeld. Volgens buren van de slagerij waren bij de aanhouding zwaar bewapende mannen betrokken, onder wie Amerikanen.
FR

error: Kopiëren mag niet!