Lachmising 76 jaar: “Ik werk alsof ik nooit meer wegga bij de SLM”

Robbi Lachmising
Robbi Lachmising
“De SLM is een baby van mij geworden.” Dit zei Robbi Lachmising (75), de huidige directeur van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij, bij zijn aantreden in juli 2016 als directeur van het staatsbedrijf. Inmiddels is Lachmising ruim 28 jaren verbonden aan het bedrijf, waarvan bijkans 12 jaren als directeur. Lachmising viert op maandag 31 juli aanstaande zijn 76ste jaardag. Hij spreekt van geluk dat hij op zo een markante leeftijd nog een bijdrage kan leveren aan de opbouw van Suriname. “Ik ben in staat het te doen. Daar ben ik de Heer dankbaar voor. Van deze dag had ik nooit gedroomd. Ik doe dit met alle plezier. Dat mensen het vertrouwen in je hebben, doet je ook goed. Daarnaast legt het ook een zware druk op mij”, zegt Lachmising tegenover Dagblad Suriname. Lachmising zijn eerste termijn als directeur was van 1994 tot en met 2005. Hij is in 1976 (na de onafhankelijkheid) vanuit Nederland teruggekeerd naar Suriname. Als jongeman zat hij in Nederland ruim 10 jaren in de administratieve sector bij KLM. “Ik ben een keertje komen oriënteren. Uit die oriëntatie is een sollicitatie ontsproten. Daar heb ik geen spijt van”, stelt hij.
Het minst prettige moment voor Lachmising binnen de SLM is de ramp met de Anthony Nesty in 1989 geweest, waar ruim 178 passagiers om het leven kwamen. Lachmising hield toentertijd kantoor voor SLM in Nederland. Qua prettige momenten heeft Lachmising veel op zijn lijst staan. Dat hij na 12 jaar wederom werd gevraagd, en in staat was om de SLM wederom te leiden, is voor hem het recentste. “Het stemt je wel tot nadenken. Je hebt het goed gedaan in jouw periode, maar je vraagt jezelf ook af waar de jongeren zijn die het werk moeten overnemen. Ik vond het geweldig dat ik op 75-jarige leeftijd gevraagd werd om zo een bedrijf, dat in een moeilijke situatie zat, te helpen. Als ex-SLM-directeur vraag jij jezelf tegelijkertijd ook af als jij niet hebt gefaald. Heb je de mensen wel goed opgeleid? Heb je de juiste mensen in het bedrijf genomen om over te nemen”, aldus Lachmising.
De SLM-directeur heeft de aandeelhouder al gevraagd naar mensen die alvast kunnen meelopen, om het roer bij hem zo meteen over te nemen. “Ik wil niet dat wanneer ik weg ga en langs rij, ik zie dat de SLM weer in de problemen zit. Degenen die mij opvolgen, moeten op een gegeven moment kunnen zeggen: ‘je dacht dat je geweldig was, maar ik ben geweldiger’. Dat zou mij tot trots stemmen. Het geeft aan dat je goed personeel hebt achtergelaten”, meent de directeur. Het contract van Lachmising zou begin juli 2017 verlopen. Inmiddels heeft de aandeelhouder Lachmising zijn contract met 6 maanden verlengd. “Wat daarna zal gebeuren, weet ik niet, maar ik werk alsof ik nooit meer wegga bij de SLM”, aldus Lachmising.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!