Misiekaba: “Er zijn heel weinig mensen in het land die niet kunnen eten”

Andre Misiekaba
Andre Misiekaba
NDP-fractieleider Andre Misiekaba vindt dat huisvesting ‘het nummer 1 probleem is van Surinamers’. “Er zijn heel weinig mensen in het land die niet kunnen eten”, zei de politicus donderdag tijdens de begrotingsbehandeling in De Nationale Assemblee (DNA). De politicus drukte de regering op het hart om woningbouw nu eindelijk op de prioriteitenlijst te plaatsen. Misiekaba voerde aan dat hij dagelijks e-mails en whatsapp-berichten ontvangt van moeders, die wanhopig zijn en huilend aangeven dat zij de hoge bedragen voor huishuur niet kunnen betalen. Het gaat om moeders die volgens hem met 7 kinderen zitten en maandelijks Euro 200 (SRD 1700) aan huishuur moeten ophoesten. “Dan is er nog geen eten gekocht en is nog niet gezorgd voor brandstof voor het vervoer. De mensen kunnen de zaak niet betalen. Ik probeer niet populistisch hier te doen, maar ik probeer een situatie te schetsen waarom woningbouw zeker op de prioriteitenlijst tussen nu en eind 2017 van de regering moet komen. Deze kwestie moet ook tot uitdrukking komen in de begroting”, stelde Misiekaba. De regering heeft volgens de politicus sinds 2010 ongeveer 1800 woningen kunnen bouwen, terwijl er 20.000 mensen op de wachtlijst van het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo) staan. “De regering is niet in staat om die hele bunch aan huizen te doen. Los van de politieke rompslomp en bureaucratie zult u regering in public private systeem moeten gaan werken. Hierdoor kunnen we niet 1000 woningen, maar 5000 of meer opzetten. Indien nodig kunnen wij wetten heel snel in orde maken”, aldus Misiekaba.
Low Income Shelter Programma een optie
Misiekaba kreeg bijval van Celsius Waterberg, Wendel Asadang, Patrick Kensenhuis en Rossellie Cotino. Volgens de BEP-topman moet woningbouw ook gestimuleerd worden in de verre districten. Zo hoeven vooral jongeren niet speciaal te verhuizen naar Paramaribo. Volgens Asadang is er genoeg hout en grond in het binnenland. Hij pleit ervoor dat de bewoners in het achterland zodanig worden opgeleid dat zij zelf gebruik kunnen maken van deze natuurlijke hulpbronnen. Naast het bouwen van woningen bestaat er volgens Kensenhuis ook het ‘Low Income Shelter Programma’ (Lisp), waarbij mensen zelf kunnen bouwen. Het grote probleem hier is echter de afhandeling van grondaanvragen bij het ministerie van Ruimtelijke Ordening, Grond en Bosbeheer.
‘We zouden in Dubai belanden’
Edward Belfort (Abop) vond dat de soep niet zo heet wordt gegeten zoals Misiekaba dat heeft opgediend. Het is volgens hem dezelfde Misiekaba die kort voor de verkiezingen allerlei wanverhalen de wereld in hielp. “Ik heb net een aantal sms’jes gehad van mensen van Latour. De mensen geven aan dat zij de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen. Hoe komt het dat de mensen nu in deze situatie zijn beland? We zouden in Dubai belanden toch Misiekaba?”, stelde Belfort. Volgens de politicus konden mensen voor de devaluatie van de Surinaamse dollar nog vrij bouwen. Nu is de situatie zodanig dat mensen niet eens een pak cement en brood kunnen kopen. Marinus Bee (Abop) vindt dat Misiekaba de plank volledig mis slaat door te stellen dat huisvesting het nummer 1 probleem is. Volgens Bee vallen voeding, elektriciteit- en watertarieven, schoolgeld en huishuur ook tot de primaire problemen van haast iedere burger. Hij pleitte wederom voor een financiële injectie voor sociaal zwakkeren.
‘Op elke deur een steekpenning’
Mahinder Jogi (VHP) vindt dat Misiekaba doet alsof hij de oorzaak van het probleem niet kent. De wisselkoers is volgens hem een groot voorbeeld daarvan. “In 2010 was de US dollarkoers SRD 2,80. Nu is dat boven de SRD 7. De regering Bouterse heeft in de afgelopen 7 jaren alleen armoede in Suriname gevestigd. Niets anders”, aldus Jogi. Het zou volgens de VHP’er van eerlijkheid getuigen wanneer de NDP-fractieleider ook had aangegeven wat de oorzaken zijn dat de samenleving vandaag ‘in zo een grote pinarie is gedompeld’. Volgens Jogi ligt een USD 50 miljoenlening van China al jaren te wachten. Hij vraagt zich waarom dan slechts 1800 huizen zijn gebouwd. “Wanneer je op elke shutter een commissie moet en op elke deur een steekpenning vraagt, dan ga je die huizen niet kunnen bouwen”, aldus Jogi.
FR

error: Kopiëren mag niet!