APSS staat niet achter speculanten in pluimveesector

APSS staat niet achter speculanten  in pluimveesectorDe Associatie Pluimveesector Suriname (APSS) is voorzichtig met de opinie van het publiek. Echter wenst de organisatie, naar aanleiding van het voornemen van de regering van Suriname om per 1 augustus 2017 de invoerrechten op buitenlandse kip en kipdelen te verhogen van 20 naar 40 %, de samenleving te informeren over het belang van bescherming van haar eigen pluimveesector. “Dat doen de andere Caricom-landen ook. Wij zijn inderdaad niet opgewassen voor wat prijzen aangaat, omdat er allerlei subsidies en overschotten in het buitenland zijn. Het is echter een keus die een regering maakt om zelfstandig iets te doen”, stelt voorzitter Nemchand Kanhai.
Zal de prijs stijgen?
Kanhai stelt dat vanwege deze ‘positieve ontwikkeling’, de lokale pluimveesector zelf wat ruimte moet krijgen om op haar benen te kunnen staan. De prijs van kip en kipproducten kunnen als gevolg hiervan mogelijk tijdelijk stijgen. “Het kan misschien even, maar de markt reguleert zichzelf. Je moet de sector de ruimte geven. Wij zullen daarop inspelen. Wij zullen niet a la dol kip inzetten. Wij weten dat het een kwestie is van vraag en aanbod op de markt. Het is een kwestie van afwachten en kijken als er behoefte is op de markt. Er zijn genoeg mensen die willen kweken. Niemand wil ook kweken voor overschotten”, stelt Kanhai.
Beraadslaging van 20 jaar
Aan dit ‘weloverwogen besluit’ is volgens de APSS een periode van beraadslagingen van meer dan 20 jaar voorafgegaan. Deze verhoging is noodzakelijk om de lokale sector weerbaar te maken en te laten groeien en maakt deel uit van een samenhangend pakket van maatregelen, waaraan door de ministeries van LVV en HI&T ondersteund door de APSS met voortvarendheid wordt gewerkt. “De pluimveesector zal de mogelijkheid krijgen om te groeien, met als gevolg dat het aantal arbeidsplaatsen vergroot wordt. Het streven is om op termijn de Surinaamse bevolking weer volledig van lokaal geproduceerde kip te voorzien. De lokale ondernemers krijgen nog meer de kans om een gezond en veilig eiwitproduct te leveren.” De spin-offeffecten naar andere sectoren toe zullen volgens de associatie merkbaar zijn, “als we denken aan de landbouw (voederrijst) en de verwerkingsindustrie”. De voedselzekerheid zal beter gegarandeerd zijn wanneer we niet afhankelijk zijn van importen.
Speculanten
De APSS staat niet achter speculanten die aan prijsopdrijving van de lokale kip doen. Zij adviseert de consument om prijsbewust te blijven. De APSS geeft de garantie dat er voldoende lokale kip tegen betaalbare prijzen aan de man zal worden gebracht en verzekert de bevolking van een constante productie van lokaal gezond gekweekte verse kip. “Wij komen weer bij elkaar als zou blijken dat dingen fout gaan. Wij moeten niemand benadelen. Wij moeten ook geen kartelvorming krijgen. Wij willen niet graag ook het volk uitbuiten”, meent Kanhai. Hij snapt de burgerij, maar verzekert dat erop zal worden toegezien dat het niet een groep zal zijn die zichzelf verrijkt.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!