Jogi naar president: “Ministersalaris Eugene van der San terugdraaien”

1Jogi vraagt president ministersalaris Van der San terug te draaienAssembleelid Mahinder Jogi (VHP) vraagt in een brief aan president Desi Bouterse om het ministerssalaris van kabinetsdirecteur Eugene van der San terug te draaien. “Dat Sjenie zegt dat hij niet achteruit mag gaan in salaris, is gewoon kolder. Van der San moet niet denken dat hij alle wijsheid in pacht heeft en dat hij de enige persoon is die wettelijke regelingen kent. Raadsadviseur Jules Wijdenbosch is president van Suriname geweest, maar hij ontvangt echt niet het salaris en voorzieningen die president Desi Bouterse heeft. Sjenie is directeur en geen minister. Dan kan hij onmogelijk een bezoldiging krijgen van minister als hij slechts 66 dagen minister is geweest. Het besluit van de president om Van der San met een ministersalaris als kabinetsdirecteur terug te halen kan daarom precedenten scheppen, waardoor een opvolger van Van der San ook niet minder zal mogen verdienen met alle juridische consequenties”, zegt Jogi aan Dagblad Suriname. Volgens Jogi heeft de kabinetsdirecteur ondanks zijn belofte om aan zelfcorrectie te doen, dit twee weken later nog steeds niet gedaan. Hij begrijpt dat deze beslissing ook voor enorme ontevredenheid bij andere toppers op het kabinet heeft gezorgd.
Resolutie krioelt van de fouten
De resolutie van de voormalige Justitieminister is op 10 juli 2017 uitgegeven en krioelt volgens de parlementariër van de fouten. Zo is op geen enkele wijze in de resolutie aangegeven voor welke periode de arbeidsovereenkomst wordt aangegaan. Een slordigheid die volgens hem niet mag bestaan op zo een hoog niveau. “De functie van kabinetsdirecteur is een bestaande functie en is beschreven. Daarnaast is aan deze functie ook een tegenprestatie in de vorm van loon vastgelegd. In het besluit wordt aan Van der San een honorarium toegekend en geen loon, waardoor er kennelijk ook geen gezagsverhouding bestaat, immers honoraria worden uitbetaald in relaties die gekenmerkt worden als overeenkomsten voor enkele diensten. Bovendien is bedoelde functie een ondergeschikte functie aan een hiërarchische meerdere en bestaat er een gezagsverhouding, waardoor het besluit in bedoelde resolutie van geen waarde is. Voorts, nu er sprake is van een bestaande functie en het daaraan gekoppelde loon, kan slechts na wijziging van dat besluit aan die functie een ander loon worden toegekend. Het ambt van de minister is afgeleid van de Grondwet, terwijl de functie van de directeur van het kabinet een administratief bestuurlijke functie is. Het toekennen van een ministerssalaris met bijbehorende emolumenten en alles wat daarmee samenhangt, riekt daarom naar corruptie”, stelt Jogi in zijn brief. De politicus vindt dat het staatshoofd zijn belofte uit 2010 moet waarmaken door inderdaad een kruistocht tegen corruptie te beginnen. Dat kan volgens hem starten met het geval van Van der San.
Van der San heeft president gelokt om resolutie te tekenen
Jogi voert aan dat het geen geheim is dat alle documenten van de president door Van der San worden opgemaakt en de president deze achteraf ondertekent. Hij heeft daarom voor 99% het vermoeden dat Van der San de resolutie zelf heeft opgesteld en het staatshoofd daarna gelokt heeft om het stuk te ondertekenen. “De president zal gezegd hebben: ‘Sjenie, tja kong. Kong mi teken a sani’. Het is opzettelijke bevoordeling en misbruik van macht. Dit is niet goed voor het gezag van de president”, aldus Jogi.
FR

error: Kopiëren mag niet!