OM blijft bij strafeis van 5 jaar voor drugs in Hummer

Het Openbaar Ministerie, vertegenwoordigd door Claudia Bruining, heeft donderdag zijn repliek gehouden in de 30 kilo drugsstrafzaak. In deze strafzaak staan de verdachten Toexay M. en Vince T. terecht. Zij worden elk verdacht van smokkel van 29,64 kilogram cocaïne in een voertuig (Hummer), welke in december van het afgelopen jaar werd onderschept. Volgens Bruining ziet zij geen aanleiding om haar standpunt welke zij bij het requisitoir had ingenomen, te verlaten. Zij blijft erbij dat de verdachten willens en weten hebben gehandeld. Anders dan de advocaat Raoul Lobo stelde, is de getuige N. een betrouwbare getuige gebleken, die bovenal steeds consistent is geweest in haar verklaringen. De verklaring van de getuige is volgens de vervolging in lijn met hetgeen uit het politieonderzoek is gebleken. Feit is dat de verdachte Toexay wel opzettelijk een voertuig heeft aangeboden ter verzending naar het buitenland.
Er is sprake geweest van nauwe en bewuste samenwerking met onder andere zijn medeverdachte Vince”, stelde Bruining. De verdachte Toexay heeft zich op verschillende momenten aangesteld als te zijn de persoon van Wielzen Lingaard. Hij heeft gebruik gemaakt van een valse identiteitskaart. Volgens de vervolging wordt deze werkwijze vaker gebruikt bij het aanbieden van pakketten inhoudende verdovende middelen. Op de afgelopen zittingen hebben de raadslieden Lobo en Lygia Palmburg voor vrijspraak gepleit. Beide advocaten voerden aan dat hun cliënten niet op de hoogte waren van de drugs in het voertuig. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tegen elk der verdachten een celstraf van 5 jaar geëist.
Raadsvrouw Palmburg voerde aan dat haar cliënt, Vince T., wilde ondernemen. Hij heeft Toexay M. bij de aanschaf en het verschepen van het voertuig geholpen. De Hummer moest naar Pakistan verscheept worden. De man droeg volgens de advocaat geen kennis van de drugs. Palmburg benadrukte dat het OM de nauwe en bewuste samenwerking niet heeft aangetoond, waardoor medeplegen niet bewezen kan worden. Op 3 augustus komen de raadslieden wederom aan de beurt. Beide verdachten blijven in arrest.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!