Verdachten gehoord in 10 kilo drugszaak

De verdachten Patrick M. en Shanon C. worden elk ervan verdacht tezamen en in vereniging de Wet op Verdovende Middelen te hebben overtreden. Shanon werd op 11 maart 2017 op de JAP Luchthaven aangehouden met 10.080 gram cocaïne die zij opzettelijk vanuit Suriname naar Nederland wilde uitvoeren. Het spul was verborgen tussen haar kleding en was verwerkt in poedermelk. De behandeling van de zaak duurde langer dan 3 uren. Kantonrechter Ingrid Lachitjaran heeft in deze zaak beide verdachten gehoord. Op verzoek van advocaat John Ferdinand is de moeder van Shanon ook gehoord. Zij vertelde over het karakter van haar dochter.
Shanon, 20 jaar oud, is volgens haar een heel lief en aardig kind. Zij was van plan een kapperszaak in Guyana te openen. Het zijn haar vrienden die haar op het verkeerde pad hebben gebracht. Zij heeft Shanon als alleenstaande moeder groot opgebracht. Het feit kwam bij haar als een shock over. Zij had nooit gedacht dat haar dochter in zo een situatie zou belanden.
De verdachte Shanon wenste niet in bijzijn van haar medeverdachte Patrick gehoord te worden.
Shanon heeft een totaal ander verhaal verteld op de zitting dan wat zij bij de politie had verklaard. Op de zitting heeft zij alles in de schoenen van haar medeverdachte geschoven. Volgens Shanon was zij 2 jaar via Facebook bevriend met Patrick. Zodoende heeft hij haar benaderd om naar Guyana te komen. Zij stemde toe en ging naar Guyana. Daar aangekomen zou Patrick haar hebben voorgehouden dat er paspoorten worden gestolen en dat zij liever haar paspoort bij hem moest bewaren. Zij dacht niet door en overhandigde haar paspoort aan Patrick.
Patrick verklaarde op zijn beurt dat hij Shanon niet kende. Hij leerde haar kennen via ene John die alles in elkaar heeft gezet; John was het brein. Patrick heeft slechts John geassisteerd met zijn werk. Hij zorgde ervoor dat Shanon veilig in Suriname moest arriveren. De rechter confronteerde Patrick met het vastgelegde beeldmateriaal waarop de handelingen van de verdachte Patrick zijn vastgelegd. Patrick gaf hierop te kennen dat hij in opdracht van de zekere John heeft gehandeld. Hij zou SRD 250 ontvangen om Shanon van het hotel naar de luchthaven te rijden en haar af te zetten. Verder weet hij niets af van de drugs. Shanon gaf aan dat de drugs door Patrick in haar bagage zijn geplaatst.
Advocaat Georgette Leter die de verdachte Patrick bijstaat, heeft de rechter gevraagd om Shanon als getuige te horen. Dit, vanwege het feit dat zij bezwarende verklaringen heeft afgelegd contra Patrick. Advocaat Ferdinand had bezwaar hiertegen, bovendien is dat juridisch onmogelijk. Volgens Leter heeft zij de behoefte gehad nadat Shanon terug is gekomen op haar eerder afgelegde verklaring en op de zitting en Patrick bezwaarde over de drugs. Op 7 augustus wordt Shanon als getuige gehoord. Beide verdachten blijven aangehouden.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!