Rechter Lachitjaran doet eerste zitting in nieuw griffiegebouw

1 Rechter Lachitjaran doet zitting in  nieuw Griffie gebouw (1)Kantonrechter Ingrid Lachitjaran ervaart het als een bijzondere eer om als eerste strafrechter te mogen beginnen in het nieuwe Kantongebouw aan de Wulfinghstraat. “Het is niet het moment dat ik moet stil staan en dat ik hierover moet uitwijden. Het is weliswaar een historisch moment, omdat ik weet wat er hieraan vooraf is gegaan.” De rechter typeerde het gebouw als te zijn ‘een prachtig gebouw’. “Dit is niet van de ene op de andere dag gekomen. Veel mensen hebben heel hard gewerkt en dit is het resultaat ervan. Er zijn ministers geweest die ernaar uitkeken om de opening van dit pand mee te maken.” De rechter bedankte alle ministers die op hun eigen wijze een bijdrage hebben geleverd. Gewezen minister Eugene Van der San had kort na zijn aantreden het pand overgedragen aan het Hof van Justitie.
Er is een speciale commissie aangesteld, zei de rechter. De zaal is nog niet helemaal afgerond. Er zijn nog enkele kleine zaken die in orde zullen worden gemaakt. Maar het is wel zo dat de rechtszaal in gebruik mocht worden genomen. Het is gewoon een goed besluit, merkte de magistraat op. De rechter wilde op dit mooie moment niet terugblikken naar de minder leuke momenten. De rechter heeft gevraagd om de zalen en het gebouw te willen beschouwen alsof het ieders eigendom is en onder ieders verantwoordelijkheid staat.
In dit gebouw is het Hof van Justitie, het kantongerecht, het rechtercommissariaat en de Krijgsraad gevestigd. Er zijn nu slechts 2 zittingszalen van het kantongerecht in gebruik genomen, omdat de overige organen nog niet zijn verhuisd. Rond augustus moet de verhuizing compleet zijn. Het gebouw telt 5 ruime zittingszalen en 2 ruimtes voor de verhoren van de rechter-commissaris (rc); 1 voor de toetsing en 1 voor de bewaring. Er is ook nog een rechterlijk vooronderzoek (gvo)-verhoorruimte en een videoconference-ruimte voor de rc.
Advocaat John Ferdinand heeft iets later gereageerd en hij was een heel andere mening toegedaan. Hij legde uit dat het gebouw in 1989 is afgebrand, waarna de griffie over en weer is verhuisd. De raadsman merkte op dat de advocatuur aan de zijkant is geplaatst en dat de ruimte voor de pers niet comfortabel is. Er is geen tafel waarop de pers haar zaken kan noteren. Ook is het gebouw niet voorzien van geluidsapparatuur. Het is moeilijk te volgen wanneer getuigen c.q. verdachten enz. niet luid genoeg praten.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!