Burgercollectief eist publieke sorry aan de pg

Burgercollectief eist publieke verontschuldiging aan de PG (5)Het Burgercollectief, ondersteunende organisaties en burgers van Suriname hebben op 12 juli voor de stoep van het gebouw van het Hof van Justitie een vreedzame ‘vereniging van burgers’ gehouden. “Handen af van de rechtelijke macht”, was de slagzin van de bijeenkomst. Men is met ruim 100 mensen bijeengekomen om solidariteit te tonen richting de procureur-generaal (pg). Ondanks de berichtgeving, dat de president zijn besluit om de pg te ontslaan, zal overwegen, koos het collectief ervoor om haar bijeenkomst niet af te blazen. Bij een aanzienlijk deel van de deelnemers leeft het gevoel dat de zaak, na de heroverweging van de president, ook kan verergeren.
Het Burgercollectief eist van de president, de totale regering (allen die de resolutie hebben getekend om het vertrouwen in de pg op te zeggen) en de coalitie (met name Andre Misiekaba), een publieke verontschuldiging aan het adres van de pg voor de gemaakte aantijgingen, alsof die zijn werk niet naar behoren zou doen. Het collectief eist ook een schriftelijke verklaring door al deze partijen dat zij niet zullen tornen aan het huidige rechtssysteem van Suriname.
Harold Cabenda, voorzitter van het collectief, vraagt de regering om zich liever bezig te houden met de noden van het volk en niet in te gaan op het werk van de rechterlijke macht. “Tot nu toe heeft Desi Bouterse gepleit onschuldig te zijn. Zijn onschuld zal bewezen worden in de rechtszaal”, stelt Cabenda.
Dat de regering haar besluit om de pg te ontslaan heroverweegt, stelt het collectief niet gerust. “Integendeel verwachten wij weer van alles. Denk maar aan de heroverweging van de EBS-tarieven. Overnight werden wij geconfronteerd met hoge tarieven. En dan sta je te kijken, terwijl je te laat bent. Wij zullen dus niet wachten tot hij met een verrassingsaanval komt. Wij beginnen alvast voorbereidingen te treffen”, aldus Cabenda.
Curtis Hofwijks, trekker van ‘We zijn Moe’, stelt dat er een link is tussen elke burger van het land en de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht. Vandaar het van belang zou zijn dat Surinamers hun stem laten horen. “Als de rechter niet meer onafhankelijk is, waar moeten wij dan ons recht zoeken?”, vraagt Hofwijks zich af. ‘We zijn Moe’ was erbij om fysieke ondersteuning te tonen aan de rechtelijke macht. Ook de pg zou zich ondersteund moeten voelen. “Hij staat er niet alleen voor. Hij moet niet zwichten onder de druk. Men moet gewoon onafhankelijk het werk doen. Wij weten dat zij hun gezinnen hebben. Vandaar dat het belangrijk is dat wij ze wijzen dat zij niet alleen staan. Wij weten dat het geen gemakkelijke taak is. Het is niet teveel gevraagd om de op zich genomen verantwoordelijkheid uit te stralen”, aldus Hofwijks.
Sunil Oemrawsing, voorzitter van Stichting 8 December, merkt op dat onder het regiem van Bouterse, Surinamers constant onder aanval zijn wat het exerceren van hun rechten betreft. Klaarblijkelijk stijgt dit beleid nu ook richting hoge functionarissen, die bescherming zouden moeten bieden aan de doorsnee-burger. “Het werk dat zij doen, moeten zij waarschijnlijk niet meer doen. Het is voor de bedenkers van dit stuk door Surinamers echter duidelijk gemaakt dat wij dit niet zullen accepteren”, aldus Oemrawsing.

error: Kopiëren mag niet!