Rudi Baarh: ‘No work no pay schrikt ons niet af’

Minister Regilio Dodson staat volledig achter de actie van de directeur van de Surinaamse Waterleiding Maatschappij. Werknemers verbonden aan de bond bij de SWM, zijn sinds afgelopen zaterdag in beraad. Zij zijn, ondanks zelf ervoor te hebben gekozen om zich te zullen berusten in het besluit van de Bemiddelingsraad voor Geheel Suriname, niet tevreden met de resultaten van de bemiddeling. Er wordt gekozen voor een staking, met als reactie van de directie een kort geding tegen de bond. Ook worden de stakende werknemers niet betaald.
Het is volgens Dodson de bond die ervoor heeft gekozen om naar de Bemiddelingsraad te stappen en niet de directie. De directie is in het gelijk gesteld. “De bond is er niet mee eens en gaat in actie. Zij respecteren het besluit niet. Nu kiest de directie ervoor om naar de groene tafel te stappen, omdat een gerespecteerd instituut al een uitspraak heeft gedaan. Evengoed zou het een probleem zijn, als de regering dit had gedaan. Men zou moord en brand hebben geschreeuwd dat de regering de instituten niet respecteert”, stelt de minister. De bewindsman vond dat ondanks het besluit van de Bemiddelingsraad er nog ruimte was om te praten over het besluit. Direct grijpen naar een staking en drogredenen ziet de minister niet zitten.
Dodson staat volledig achter het besluit van de directie om naar de rechter te stappen en ‘no work nog pay’ te hanteren. “Wij moeten niet grappen met de continuïteit van watervoorziening in Suriname. Elke actie heeft een reactie en elke actie een consequentie”, aldus de minister. “Wij zijn nog steeds gemotiveerd. Wij hadden op 11 juli meer mensen in actie dan de dag ervoor. ‘No work no pay’ schrikt ons niet af. Wij gaan ervoor. Wij zullen de acties niet opschorten. De rechter alleen kan dat beslissen”, stelt bondsvoorzitter Rudi Baarh. Het gaat om rond de 700 personeelsleden (500 cao-werknemers), waarvan een deel in actie is. “Als 400 in actie zijn, ben ik tevreden”, stelt de bondsvoorzitter. De eis van de bond, die aan de Bemiddelingsraad werd voorgehouden, staat volgens Baarh nog steeds overeind. Aan de Raad werd door de bond als eis voorgehouden een looncorrectie van SRD 500 met volledige doorwerking met een duur van 1 jaar en SRD 2000 als lumpsum.
Volgens Baarh zijn er wel voldoende pogingen ondernomen om de directie te ontmoeten en gesprekken te voeren over andere mogelijkheden. Er zou zelfs zijn geschreven naar de leiding van het bedrijf. Echter kreeg de bond naar zijn stelling geen reactie. “De leden wilden de zaak al sluiten. Ik had gezegd dat wij niet zullen staken. Wij wilden een oplossing. Daarom zijn we naar de Raad geweest om een middenweg te zoeken. De Raad heeft echter niet voor een middenweg gekozen. Wij hebben juist minder gehad”, aldus Baarh.
Volgens het besluit van de Raad moeten de lonen van de cao-werknemers ingaande 1 januari 2017 worden verhoogd met SRD 275. Aan elke cao-werknemer zal een lumpsum van SRD 1000 worden uitgekeerd, waarvan SRD 500 per eind september 2017 en de rest tussen eind september en eind december 2017. De SWM’ers vinden dit niet voldoende. Vandaag is de bond weer in vergadering bij het gebouw van C-47.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!