Bijdrage Kaloti aan Surinaamse economie nog niet bekend

2Bijdrage Kaloti aan Surinaamse economie nog niet bekendIn februari 2015 werd de Kaloti Suriname Mint House (KSMH), een goudraffinaderij, in Para actief. De raffinaderij, waarin de modernste apparatuur opgesteld is en de nieuwste technologie toegepast wordt, is de eerste van zijn soort in geheel Zuid-Amerika. Het is een joint venture van de firma Kaloti uit Dubai, de Republiek Suriname en Surinaamse goudhandelaars. Het zuiveren van goud door middel van raffinage verhoogt de exportwaarde. Op volle toeren kan KSMH 60 ton goud per jaar verwerken, zuiveren en als kant en klare goudklompen van 1 à 15,5 kilogram leveren.
De goudraffinaderij zou voor Suriname moeten betekenen een toename van de staatsinkomsten middels belastingheffing. Tevens levert het arbeidsplaatsen op. Kaloti is overigens meer dan alleen een goudraffinaderij. Het KSMH is ook in staat andere edele metalen, zoals zilver, te verwerken. Bovendien zal het bedrijf zich ook bezighouden met onder andere het slaan van munten en gouden platen die kunnen worden ingezet bij beleggingen. KSMH staat open voor dienstverlening aan zowel de overheid als het bedrijfsleven. De twee grootste goudproducenten in Suriname maken echter geen gebruik van de diensten van KSMH. Van Newmont Suriname wordt in de eigen mill al 98% puur goud geraffineerd. Deze 98% puur goud wordt naar Zwitserland verzonden. Daar wordt het in de raffinaderij verder verwerkt tot 99.99% puur goud. De raffinage van goud van Rosebel Gold Mines vindt plaats op Rosebel zelf. Daar is de raffinaderij van Rosebel ook voor bestemd. Finale raffinage tot 99.99% goud (pure zuiverheid) wordt in Zwitserland en Canada gedaan. Kaloti valt niet onder het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH).
KSMH valt onder de Goud- en Deviezencommissie. Vanuit NH kon er dus geen informatie worden verkregen over de bijdrage die KSMH tot nu toe heeft geleverd aan de Surinaamse economie. Dagblad Suriname verneemt van bronnen dat Iamgold en Newmont bepaalde kwaliteitseisen stellen bij het ‘minten’ van hun goud. Voor zover bekend, beschikt Kaloti niet over enkele vereiste certificeringen voor deze twee goudproducenten. “Zij zouden wel bereid zijn om hier hun goud te raffineren, maar vanwege de certificeringen gebeurt dat niet”, stelt de bron. Voor minister Regilio Dodson, die in beginsel niet gaat over dit deel van het beleid, maar wel over de natuurlijke hulpbronnen, is het raffineren van goud in Suriname belangrijk.
“Het gaat niet zo zeer om Kaloti op zich. Het gaat om het raffineren van goud in Suriname. Dat is eigenlijk een basis-ingrediënt voor de toegevoegde waarde. Alleen als het goud is gezuiverd, zie je de maximale waarde ervan. Het zuiveren is een belangrijk deel van het heel concept. Het ‘minten’ in Suriname zou dus een goede bijdrage zijn. De marge van raffinage is welkom voor de economie van Suriname. Daarvoor moet je wel de juiste certificering hebben om internationaal te kunnen verhandelen”, stelt de NH-minister. Het ligt in de bedoeling dat de informatie met betrekking tot de mijnbouwactiviteiten in Suriname, vanwege lidmaatschap bij de Extractive Industries Transparency Initiative’ (EITI), transparant wordt gemaakt. Er werd van overheidswege verzekerd dat tegen eind juni alle informatie openbaar wordt gemaakt. Vooralsnog is alleen als globaal overzicht bekend dat de overheid in de maanden januari en februari SRD 171 miljoen aan ontvangsten heeft gehad uit de mijnbouwsector. Specifieke informatie over bedrijven en ondernemingen laat nog op zich wachten.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!