Actiecomité: “Is de ‘controle’ van PLO wettelijk gegrond?”

1Actiecomité-“Is de ‘controle’ van PLO wettelijk gegrond”De ontwikkelingen binnen het openbaar vervoer blijven voortdurend aan de negatieve kant. De chaos op de trajecten, asociaal rijgedrag van buschauffeurs, inefficiënte aanpak vanuit de Particuliere Lijnbushouders Organisatie (PLO) en de zwendel bij de uitbetaling van de brandstofcompensatie zijn slechts enkele van de onopgeloste kwesties. Suraj Sahadew-Lall, voorzitter van het Actiecomité Belangenbehartiging Particuliere Lijnbushouders, zegt in gesprek met Dagblad Suriname dat hij nog steeds uitkijkt naar de onderhandelingen over de tariefaanpassing, welke in deze maand vervolgd zouden worden.
Brandstofcompensatie wordt selectief uitbetaald
“De PLO had gezegd dat zij in juli zou onderhandelen over de tariefaanpassing, maar dit is nog steeds niet aangekaart bij de overheid. Op 10 juli jongstleden heeft de PLO een vergadering belegd, waarbij er gezegd is dat de uitbetaling van de brandstofcompensatie in aanwezigheid van de TCT-medewerkers zal plaatsvinden.” Dit betekent dat bushouders met een ‘bagage’ van documenten moeten rondlopen om de brandstofcompensatie, waar ze per slot van rekening recht op hebben, te kunnen ontvangen. Wie gereden heeft en wie niet, is daarbij een uitgangspunt dat de PLO hoog in het vaandel houdt. Wat voor velen tot op heden echter verbazingwekkend is, is dat de overheid zich niet zo zeer druk maakt met dit uitgangspunt en het volledige bedrag overmaakt op de rekening van de PLO. De vraag is dus waarom de PLO dit onderscheid maakt, terwijl het juist een belangenbehartigende organisatie is en geen controlerend orgaan. “Het is niet de overheid die spanningen creëert onder de bushouders, maar de PLO.”
Uitbetaling neemt weken in beslag
Voor Sahadew-Lall is het traceren van de gereden bussen een complexe opgave. Zonder apparatuur, het benodigde aantal manschappen en consistentie is het namelijk niet mogelijk om efficiënt na te gaan wie uit de 1300 bushouders heeft gereden en hoe vaak. Welke technieken de PLO toepast, is dus ook een groot vraagteken. “Daarom duurt het langer dan een week om de uitbetalingen te verrichten. Er worden namelijk allerlei berekeningen gemaakt over wat achtergehouden moet worden. Is de ‘controle’ van PLO wettelijk gegrond? Als de PLO weer de bushouders wil gaan onderzoeken bij de uitbetaling van de komende brandstofcompensatie, gaan wij van het Actiecomité een rechtszaak aanspannen tegen de PLO!” Sahadew-Lall pleit ervoor dat geen enkele bushouder gedupeerd mag worden bij de uitbetalingen. Het is nog niet duidelijk wanneer de uitbetaling exact van start zal gaan. “Het kan van de week nog beginnen.” Al enkele dagen lukt het Dagblad Suriname niet om John Mahadewsingh, voorzitter van de PLO, te contacten. Iedere keer krijgt de krant de melding dat hij in een bespreking zit.
KSR

error: Kopiëren mag niet!