Romeo Simons: ‘Overheid moet bedrijfsmatige aanpak afdwingen van particuliere bushouders’

De regering zal de subsidie van het openbaar vervoer terugdraaien. Dit, mede in verband met de te voeren bezuinigingspolitiek. Er wordt ernaar toegewerkt om in augustus aanstaande het openbaar vervoer over te laten aan de werking van de vrijemarkt economie. Volgens Romeo Simons, oud-directeur van het Nationaal Vervoerbedrijf (NVB), is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Gezien de structuur en het beleid van de Particuliere Lijnbus Organisatie (PLO) is deze niet in staat om het openbaar vervoer volgens de maatstaven van 2017 te laten lopen. ‘Zij beschikt niet over de traditie, voornemen, instelling, voorwaarden en is niet verplicht om ervoor te zorgen dat het openbaar vervoer goed functioneert en daar rekenschap van te geven.’
Van object- naar subjectsubsidie
Simon geeft aan dat hem ter ore is gekomen dat de regering voornemens is om de objectsubsidie, die nu gegeven wordt, terug te draaien. Als de bustarieven niet te dragen zullen zijn voor de sociaal zwakkeren, zal er subjectsubsidie worden geven. Daar heeft Simons geen vertrouwen in. Het zal volgens hem organisatorische en administratieve rompslomp met zich meebrengen. En de praktijk heeft bewezen dat de overheid daar niet opgewassen tegen is. Gevreesd wordt voor chaotische toestanden.
Transportautoriteit
Het openbaar vervoer zal niet veel beter worden door het aan de vrijemarkt economie over te laten. De overheid zal beleid moeten maken om de richting aan te geven, waarnaar toe gekoerst moet worden. Simons: ‘De overheid moet ervoor zorgen dat het vervoersysteem toekomstgericht en houdbaar is. Een transportautoriteit is nodig.’
Een kliek die zichzelf bevoordeelt
Simons zegt het jammer te vinden dat de PLO in de samenleving beschouwd wordt als een aaneengesloten groep van personen, die elkaar steunen en bevoordelen en daarbij worden bijgestaan door overheidssystemen en functionarissen. Maar deze reputatie heeft de ‘kliek’ voor een deel aan zichzelf te danken. De overheid is vanwege het populistisch/politiek beleid medeschuldig. Het heeft er veel van dat er misbruik wordt gemaakt van de subsidie, die door de overheid wordt verstrekt. De overheid draagt de verantwoordelijkheid voor het personenvervoer. Het is aangeraden om de nodige voorwaarden te stellen en er nauwgezet op toe te zien dat de hand wordt gehouden aan de bepalingen, die ervoor moeten zorgen dat het personenvervoer zich in een positieve richting ontwikkelt.
Er wordt alleen gedacht aan vergunningen, tarieven en subsidies
Simons vindt de naamgeving van de particulieren bussen, ‘wilde bussen’, op zijn plaats. Het enige waaraan gedacht wordt, is vergunningen, bustarieven en subsidies. De PLO beschikt niet eens over een stoel of tafel bij de standplaatsen, die worden vuil gemaakt, afval en etensresten van de chauffeurs worden op straat gedeponeerd, hun behoefte wordt tegen schuttingen, muren en onder bomen gedaan. De overheid mag het opruimen. Nog nooit hebben de bushouders eraan gedacht om hun standplaatsen schoon te houden en/of op te ruimen. Er zal veel moeten veranderen voordat de PLO in staat zal zijn om het openbaar vervoer in goede banen te leiden.
HD

error: Kopiëren mag niet!