9 oktober uitspraak in zaak hoofdinspecteur Rakijo

3-9 oktober uitspraak in zake hoofdinspecteur RakijoDe openbare aanklager, Astrid Niamat, heeft maandag voor de tweede keer het woord gevoerd in de strafzaak, waarin hoofdinspecteur Robert Rakijo terecht staat. Het Openbaar Ministerie refereerde zich aan het oordeel van de rechter met betrekking tot de whatsapp-berichten welke uitgewisseld zijn tussen de toenmalige advocaat-generaal (ag) en de verdachte. Zij heeft de eerder geëiste straf van 12 maanden, waarvan 1 voorwaardelijk, terug gebracht in 12 maanden, waarvan 11 voorwaardelijk met aftrek en een proeftijd van 3 jaar. Bij het strafvoorstel heeft het Openbaar Ministerie (OM) rekening gehouden met de persoon van de verdachte. Rakijo heeft reeds een maand in arrest doorgebracht.
Advocaat Irvin Kanhai merkte op dat de vervolging niets heeft gezegd over de Whatsapp-berichten. Hij ging ervanuit dat de officier eens was met zijn stelling. De raadsman heeft in zijn tweede beurt het elektriciteitsarrest besproken. Uit de dagvaarding blijkt dat Rakijo geen garnalen, maar geld zou hebben gestolen. Volgens Kanhai moest de vervolging behalve geld ook enig goed hebben vermeld. Hij verzocht rechter Siegline Wijnhard om het OM niet ontvankelijk te willen verklaren en subsidiair Rakijo vrij te willen spreken. Omdat het OM in de dagvaarding in tegenstrijd is met zichzelf. Er wordt gezegd dat de verdachte garnalen zou hebben verduisterd. Als regiocommandant was hij gemachtigd om geld op de rekening van de procureur-generaal te storten. Dat levert grondslagtheorie op. Wat is de rechtspositie van het OM? De vervolging heeft de app-berichten onbesproken gelaten. Dit neemt de advocaat Niamat kwalijk. De ag heeft het gesprek ontkend.
De verdachte heeft als hulpofficier de ag gerapporteerd over de vrijheidsbeneming en heeft daarbij doorgegeven dat de verdachte, die was aangehouden in de garnalenzaak, niet bereid was om de SRD 10.000 te betalen. Waarom moet het OM de verdachte Rakijo wel verwijten en de ag niet? De advocaat blijft erbij dat geld een goed is en dat dit niet vermeld is in de dagvaarding. De verdachte hield een heel uitgebreid laatste woord. Hij verstrekte achtergrondinformatie over het reilen en zeilen in Nickerie. In 2014 werd Rakijo gemuteerd naar Nickerie. Hij zou worden benoemd tot commissaris, maar vanwege zijn integer gedrag is dit hem onthouden. Volgens Rakijo heeft hij nooit meegewerkt aan de aanbiedingen van de kapitalisten om zaken een andere wending te geven.
De korpschef heeft vanwege rancune hem teruggeroepen naar Paramaribo. Er is sprake van machtsmisbruik, benadrukte Rakijo. Tijdens een gesprek tussen hem en de korpschef zijn zaken geëscaleerd. Er kwamen instructies van hogerhand nadat er een tip binnenkwam. Rakijo wilde niet verder ingaan op deze kwestie. Dit alles is gebeurd na een anoniem schrijven. “Ik zag als een film gebeuren. Mijn salaris werd geblokkeerd. Het politiearrest en de opsporing zijn niet fatsoenlijk gepleegd. Het leek alsof ik vuurwapengevaarlijk was, althans dit destilleerde ik uit het optreden van het Arrestatie Team. Bij de aanhouding werd ik vernederd.” Volgens Rakijo is dit een persoonlijke aanval van de korpschef geweest. “Door de negatieve berichtgeving ben ik fysiek als geestelijk kapot gegaan. Het gelijkheidsbeginsel is geschaad en dit was het cruciaal moment van mijn carrière.” Op 9 oktober doet rechter Wijnhard uitspraak.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!