‘Spookambtenaren in DNA ook oneerlijke en zware belastinguitgaven overheid’

Parlementariër Stephen Tsang noemde op de openbare vergadering van De Nationale Assemblee (DNA) op 4 juli de ‘dubbele salariskwestie” een erg controversiële issue. Hij wil de discussie in het parlement aangaan over spookambtenaren. Hieronder worden niet alleen ambtenaren van buiten uit begrepen, maar ook spookambtenaren binnen het parlement. Er is al eerder over gesproken in het parlement. Het gaat bij Tsang om degenen die een overheidssalaris ontvangen en het werk ervoor niet doen. “De term dubbele salaris is niet correct. Mensen denken al gauw dat het gaat om tweemaal een DNA-salaris. Ik heb totaal geen moeite met mensen die geld krijgen voor het werk dat zij doen. Waar ik wel moeite mee heb, is mensen die geld ontvangen voor het werk dat zij niet doen: de zogenaamde spookambtenaren. Het is een oneerlijke en zware belasting van de uitgaven van de overheid”, zei Tsang. Hij vroeg de regering naar een overzicht van het aantal spookambtenaren. Zijn collega William Waidoe heeft eraan toegevoegd dat de overheid naast de lijst van spookambtenaren ook een berekening moet doen toekomen van de kosten die gepaard gaan met het behouden van de spookambtenaren. Dit deel van Tsang zijn betoog werd ook ondersteund door collega Silvana Afonsoewa. Het gaat volgens haar in beginsel niet om het hebben van dubbele salarissen. Mensen hebben soms dubbele salarissen maar werken ervoor. “Toen ik ressortsraadslid was, kon je vrijstelling krijgen voor bepaalde werkzaamheden, wanneer je kon aantonen dat je daadwerkelijk werkzaamheden gaat uitvoeren voor jouw resort. De andere uren moest je wel op het werk zijn”, stelde Afonsoewa.
DNA-leden, vakbondsleiders en prominente figuren, kunnen volgens de parlementariër overheidstijd niet gebruiken om andere dingen te doen, terwijl zij worden uitbetaald.
“We gaan morgen hier zitten en schreeuwen: waar is dat geld? Waar is het naar toe gegaan? Je houdt plaats bezet voor een andere ambtenaar die het werk wel kon doen. ‘s Morgens lig je te slapen tot 10 uur, maar je toucheert je salaris eind van de maand op een ministerie. Je komt vergaderen van 10 tot 6 uur. Dan heb je aan het eind van de maand een schadeloosstelling. Wanneer een ander op één of ander manier aan zijn salaris komt, zit je te schreeuwen”, zei Afonsoewa, met haar blik in de richting van enkele oppositieleden. Volgens Afonsoewa geeft de regering zelfs voeding aan de mensen die klagen over onnodige uitgaven.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!