Kanhai wil tuchtstraf voor auditeur militair Elgin

Irwin Kanhai, advocaat van Desi Bouterse in het 8 Decemberstrafproces, wil dat auditeur militair (AM) Roy Elgin een tuchtstraf krijgt opgelegd voor het niet stopzetten van de decembermoordenzaak conform de resolutie op basis van artikel 148 grondwet. “Als je een bevel heb gekregen en je hebt het niet uitgevoerd, dan verdien je een tuchtstraf. Zo werkt het in de ambtenarij”, zei Kanhai donderdagavond in een televisie-interview. Elgin acht in zijn 35 pagina’s tellend requisitoir wettelijk en overtuigend bewezen dat de toenmalige bevelhebber van het National Leger samen met anderen een plan had beraamd om 15 slachtoffers van het leven te beroven op 8 december 1982. De openbare aanklager zei geen bewijs te hebben gevonden dat Bouterse zelf één of meerdere slachtoffers heeft doodgeschoten. Daarom wordt hij aangemerkt als medepleger. Ook vindt Elgin bewezen dat er sprake is van moord met voorbedachte rade. De Decembermoorden waren goed voorbereid en er was een draaiboek. “Men is niet door een nacht ijs gegaan. Er is niet alleen opdracht gegeven om de personen van hun vrijheid te beroven, maar zij zijn hierna ook vernederd en mishandeld. Genadeloos moesten zij tussen geëxecuteerde mensen staan, waarna zij door een vuurpeloton zijn neergeschoten”, aldus de AM. Kanhai blijft erbij dat de staatsveiligheid, zoals dat in de resolutie van het staatshoofd staat, met het voortzetten van dit rechtsproces in gevaar wordt gebracht. Ook kwalificeerde hij het requisitoir als slecht.
Decembermoordenzaak pas na 25 jaar uitgeprocedeerd
Hoewel Kanhai pas na 30 oktober zijn pleidooi zal mogen houden, kon uit het interview geconcludeerd worden dat de raadsman de nadruk zal leggen op de plannen van de slachtoffers om een coup te plegen om het militair gezag omver te werpen. Hierbij zouden vele doden kunnen vallen. Hierdoor was het volgens hem nodig voor het toenmalig gezag om ‘in te grijpen’. Ook blijkt dat hij dit proces nu precies als de NDP-top aanduidt als een politiek proces om de regering vroegtijdig naar huis te sturen. Kanhai benadrukte wel dat het mogelijk 25 jaar kan duren alvorens alle rechtsmiddelen in dit proces zijn uitgeput. Hij verwijst hiermee naar een eventueel hoger beroep bij het Hof van Justitie na een uitspraak bij de Krijgsraad. Het Hof, dat al jaren onderbezet is, zal hierdoor alle 40-plus getuigen opnieuw moeten horen. Zowel tijdens het gerechtelijk vooronderzoek (gvo) als bij de behandeling op de strafzitting bij de Krijgsraad zijn er tal van getuigen gehoord die direct nabestaanden zijn van de slachtoffers, getuigen die vanwege het werk op 7 en 8 december 1982 aanwezig waren in het Fort Zeelandia of erbij zijn gehaald om bepaalde werkzaamheden te verrichten en getuigen die tevens de kwalificatie hebben van verdachte. Opmerkelijk is dat een aantal van deze getuigen reeds is overleden. Op 30 oktober komt er een strafeis tegen Arthy Gorre en Etienne Boerenveen.
Vonnis eerste kwartaal 2018
Hugo Essed, advocaat van de nabestaanden in het 8 Decemberstrafproces, verwacht dat de Krijgsraad in het eerste kwartaal van 2018 uitspraak zal doen tegen hoofdverdachte Bouterse. “Noch in een wet, grondwet of verdrag is er een strafrechtelijke immuniteit van de president van Suriname. In het strafrecht is de president even gelijk als ieder andere verdachte”, zei Essed eerder aan de krant. Ondertussen wacht ook de regering de ontwikkelingen in deze zaak af. De president heeft al benadrukt dat hij zal handelen binnen het staatsrechtelijk kader.
FR

error: Kopiëren mag niet!