Leeflang ziet afspraken gemaakt met minister Polack tegemoet

Sozavo-minister Cristien Polack
Sozavo-minister Cristien Polack
Gisteren heeft de bond vergaderd met de minister van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo), Cristien Polack, over de problemen bij de Esther Stichting. Vanaf het aantreden van de minister heeft de bond bij de stichting gevraagd naar een onderhoud in verband zaken die zich daar afspelen. “De minister kon ons niet ontvangen vanwege haar druk schema en heeft zich ook verontschuldigd voor het feit dat het niet eerder kon. Gisteren konden we met haar praten over administratieve zaken het personeel aangaande, en hoe verder te gaan na de twee inbraken bij de stichting en over beleidzaken. We hebben besproken hoe bepaalde personeelsleden zich gedragen aan de hand van de rapportages, die het ministerie heeft en wat we allemaal kunnen doen om het te minimaliseren”, zegt vakbondsleider Murwin Leeflang. Vorige week zouden bewoners van Esther Stichting de poorten van de stichting gesloten hebben.
Er zou zijn aangegeven dat deze bewoners niet verder willen met de waarnemend directrice, Liefda Somo. De bewoners zouden het feit hekelen dat de directrice dictatoriaal gedrag ten toon stelt. Het is volgens hen niet prettig wonen meer op het complex. Ook zou aangegeven zijn dat delen van het personeel achter de bewoners staan. Volgens bronnen was ‘men’ echter bezig de werknemers alsook de bewoners op te hitsen om een tweede bond op te richten bij de Esther Stichting. De medewerkers hebben zich vooralsnog niet happig getoond om een tweede bond op te richten. Volgens Leeflang is er niet in de diepte gesproken over het gebeurde van vorige week, omdat dat niet de verantwoordelijkheid is van de bond, maar er is wel gevraagd hoe verder met deze kwestie. “Deze kwestie regardeert niet de bond, de minister heeft aangegeven hoe de zaken zijn aangepakt samen met de directie van de Esther Stichting.”
De vakbondsman gaf wel aan dat de acties die hebben plaatsgevonden, geen acties waren van de vakbond. “De minister heeft vervolgens afgesproken dat de bond in overleg met het ministerie moet blijven, omdat niet alle zaken direct afgehandeld zijn, sommige zaken moeten nog naar de Raad van Ministers. De minister heeft gevraagd het contact met haar te behouden en problemen in goede sfeer te bespreken.”
Ten aanzien van de geruchten dat de CLO de zaak probeert over te nemen, gaf de vakbondsleider te kennen voor de werknemers te werken en dat als ze tevreden zijn, zij wel bij de bond zullen blijven. “Zijn er werknemers die ontevreden zijn, moet je de keus aan hen overlaten. Wanneer ze gemerkt hebben dat ze een verkeerde keus gemaakt hebben, komen ze terug. Die ervaring heb ik in de vakbeweging. Ondermijn nooit een ander. Met betrekking tot die actie hoop ik dat zowel de minister als de directeur een antwoord heeft. Zoals ik van de minister heb begrepen, was zij helemaal niet blij met de actie. Wij gaan in ieder geval door met ons huiswerk.” Er zijn afspraken gemaakt bij de afgelopen ledenvergadering en er is voldoende informatie verkregen van de minister over zaken in de uitvoering en die al gerealiseerd zijn. “Er zijn leden wiens aanstellingen en bevorderingen al in orde zijn en tegoeden en overwerkachterstanden zijn ingelopen. De mensen hebben de vakbond daarbij bedankt dat deze zaken in orde zijn gemaakt. Een deel van het personeel moet nog wat tegoeden krijgen en de minister heeft aangegeven dat, als alles goed gaat, dit eind juli overgemaakt moet worden. We zullen dit dus weer aan de leden moeten doorgeven. Eerst is besloten om dit binnen het bestuur te bespreken voor naar de leden te gaan vanuit een bepaald verantwoordelijkheidsgevoel. Je kunt de mensen niet steeds afhouden van hun werk”, aldus Leeflang.

error: Kopiëren mag niet!