Anand Biharie: ‘Staat loopt met invoering BTW gevaar bedrogen uit de bus te komen’

De Kenniskring heeft dinsdag de op 1 januari 2018 in te voeren Belasting Toegevoegde Waarde (BTW) besproken. Er zijn inleidingen verzorgd door econoom Anand Biharie en fiscaaljurist Roy Rijger. De nieuwe belastingwet is een interventie in de economie, het moet leiden tot meer overheidsbudget. De tariefstelling heeft te maken met financiële projecties, wat het land meer wil verdienen. Er zijn keuzes gemaakt aan de hand van de structuren van de economie. Het nieuwe stelsel is een verschuiving van inkomenssfeer naar bestedingssfeer, van directe naar indirecte belasting. Biharie benaderde het onderwerp in historisch perspectief. Hij had het over belastinginkomsten en soorten belastingen, die geheven worden en had het ook over belastingethiek.
BTW fraude gevoelig
Bij de overheveling van omzetbelasting naar BTW gaat het om een bestedingsheffing op alle goederen en diensten. De tariefschijven worden verbreed, de belasting wordt verhoogd. Aangegeven is dat de goederen en diensten, die behoren tot de eerste levensbehoeften, vrijgesteld zijn. Zij zullen niet belast worden. Kleine ondernemers met een omzet van SRD 300.000 op jaarbasis zullen niet belastingplichtig zijn en het exporttarief is vastgesteld op 0%. Er komt een uniform enkeltarief van 17,5 % voor alle diensten en producten. Internationaal schommelt het BTW-tarief tussen de 14 en 23 %. De invoering van het BTW-systeem is een uitdaging voor Suriname. Biharie: ‘Ik ken de capaciteit van de belastingdienst. BTW is fraudegevoelig. Ik vrees dat als de BTW toegepast zal worden, de Staat het gevaar loopt om er bedrogen uit te komen. Ik ben er niet van overtuigd dat het ministerie van Financiën de kennis in huis heeft om het te realiseren en te handhaven”.
Belastingverdiensten
In 2011 werd SRD 1,3 miljard en in 2016 SRD 1,5 miljard aan inkomensbelasting binnengehaald. De bedragen van vermogensbelasting waren SRD 24,2 en SRD 42,3 miljard en de bestedingsbelasting bracht SRD 1.33 miljard en SRD 1,31 miljard. Deze cijfers geven aan dat de inkomstenbelasting is afgenomen tussen de 2 tijdsperioden. Bij de vermogensbelasting was er een stijging en de bestedingsbelasting nam af. Volgens Biharie heeft de minister van Financiën gezegd dat het inkomen in 2011 SRD 12,8 miljard moet bedragen en in 2016 zou het SRD 19 miljard kunnen zijn. Als wij dat koppelen aan de belastinginkomsten, zien wij dat de belastingdruk aan het dalen is: van 21% naar 13%.
Staatsschuld
Biharie hanteerde een opsomming van de staatsschuld per december 2016, waarbij werd uitgegaan van een publicatie van het Bureau voor de Staatsschuld, SRD 18 miljard. Dat is een opsomming van de binnenlandse schuld, SRD 3,7 miljard, een buitenlandse schuldpositie van SRD 7,18 miljard, de obligatielening van SRD 550 miljoen, de Dalian IV lening van SRD 235 miljoen en de Eximbank lening groot SRD 98 miljoen. Met een Bruto Binnenlands Product van SRD 16.7 miljard en een SRD/US$ wisselkoers van SRD 7,50 komt de schuldratio te staan op 109%. De regering hanteert voor de berekening een koers van SRD 4,04. Biharie: ‘Is de minister realistisch of is hij gewoon gek. Wie gaat US$ 1 geven voor SRD 4,04? Het is gewoon krom, onrealistisch en belachelijk.’ Geconcludeerd werd dat het leningenplafond van 60 % fors is overschreden.
‘Adjers tori’
‘De Wereldbank heeft in april 2017 een rapport uitgegeven, waarin een analyse is opgenomen van het begrotingsbeleid in Latijns- en Midden Amerikaanse landen, waar een beleid wordt gevoerd dat de extra opbrengsten op consumeert en een patroon van hoge schulden kent. Hierdoor zijn deze landen, wanneer recessie toeslaat, niet in staat om de klappen op te vangen, met als gevolg dat zij klem komen te zitten’, aldus Biharie.
HD

error: Kopiëren mag niet!