Surinamers willen goede band met Nederland behouden

Elke avond volg ik het NOS-journaal. Zeer leerrijk, elke Surinamer kan de mondiale ontwikkeling op de voet volgen. In de jaren 1982 was het voor ons erg moeilijk om radio Hilversum te volgen in Suriname. Zodra het nieuws in Hilversum begon, werd de stoorzender ingezet waardoor wij het nieuws van Hilversum niet konden volgen. Ook deze ontberingen hebben de Surinamers moeten doorstaan. Anno 2 juli 2017 is de wereld in alle opzichten veranderd. Dank zij de wetenschap en de recente technologische ontwikkelingen is de wereld tegenwoordig in onze huiskamer. Via lucht- en zeestromen zijn alle landen van de wereld met elkaar verbonden. Via de korte en lange golven kunnen wij alle signalen in onze huiskamer krijgen. Sommigen willen ons terugbrengen naar de Middeleeuwen (500- 1500 na Chr.). Het gaat hen niet meer lukken in deze veranderende wereld om de klok terug te draaien. De industriële revolutie heeft haar intrede in Europa (Engeland) gedaan en andere landen hebben die kennis van de Europeanen overgenomen en zelf ook verfijnd. Wij moeten niet groot doen op deze aardbol. Wij kunnen ons niet meten met Nederland. Wij zijn een importland en wij produceren niet eens een speld of een zonnebril.
De historische band met Nederland is niet uit te wissen
Sommigen in dit land hebben problemen met de Nederlandse regering en willen ons komen uitleggen wat onze opstelling moet zijn jegens Nederland. Wij kennen nog de bekende uitsprak van toen. “Bakra basi now a k’ba”. Vele leraren, wetenschappers, accountants, chemici en medische specialisten hebben in de jaren 1980 Suriname verlaten. Onze onderwijsinstellingen hebben een zware klap gehad na het vertrek van deze deskundigen. De ziekenhuizen hadden een tekort aan medische specialisten. Wij werden geestelijk bijzonder arm. De meeste Surinamers zijn over het algemeen nuchter denkende burgers en weten wat Nederland voor Suriname kan betekenen, vooral op het gebied van onderwijs, volksgezondheid en wetgeving. Wij hebben een historische band van 350 jaren (1667-2017) met Nederland. In 1667 heeft de Zeeuw Abraham Crijnssen Suriname veroverd in opdracht van de Staten van Zeeland, tijdens de Tweede Engelse oorlog (1665-1667). Bij de Vrede van Breda in 1667 werd besloten dat Nederland Suriname mocht behouden, terwijl Engeland in het bezit mocht blijven van het veroverde Nieuw Nederland in Noord-Amerika. Met een kleine onderbreking van 1804-1816 (Het Engelse Tussen-bestuur) is Suriname van Nederland gebleven tot 1975. Op 25 november 1975 werden wij zelfstandig. Ook na de onafhankelijkheid hebben wij de band blijven onderhouden met Nederland. Nederland heeft de basis gelegd voor de ontwikkeling (op alle sectoren) van Suriname. Mijn voorzitter, wijlen mr. Jagernath Lachmon, werd zelf “Jack van Oranje” genoemd. Onlangs heeft een meneer in een ingezonden artikel de zeer gerespecteerde hoogleraar, M.Schalkwijk, belachelijk willen maken door hem uit te maken als Oranje hoogleraar van de Oranje Partij. In het Hindostaans zou men zeggen: “Deze chotá átmá wil zich als barkhá átmá uitgeven”. Het zou goed zijn dat deze “chotá átmá”, “de coupleger” van de Oranje Partij 1996 onder een vergrootglas zou plaatsen. Hij zou nu tot de ontdekking komen dat deze “coupleger” van 1996 op de schoot van de president zit om de stuwdam over te nemen.
De slavernij en immigratie
Onlangs hebben wij twee belangrijke dagen achter de rug gehad. De Afschaffing van de Slavernij en de komst van de eerste immigranten uit Brits Indië in Suriname. Geen enkele burger op deze aardbol gaat slavernij (in welke vorm dan ook) goed praten. De immigranten hebben het ook heel moeilijk gehad in Suriname. Ook die periode hebben wij kunnen overbruggen en wij koesteren geen haat; integendeel willen wij in harmonie, met wederzijds respect (wat ook gebeurt) met het voormalige moederland leven. Ruim 360.000 Surinamers wonen en werken in Nederland en leveren ook een grote bijdrage aan de ontwikkeling van Nederland. Op het gebied van onderwijs, religie, volksgezondheid infrastructuur hebben de Nederlanders veel gedaan voor Suriname.
Het is niet mijn bedoeling om alles op een rijtje te plaatsen. Suriname is één van de eerste landen in het Caribische gebied waar de basis gelegd is voor de medische opleiding. In 1882 werd de Geneeskundige School opgericht. In 1887 zijn de Muloschool, in 1948 de Rechtschool en in 1949 zijn de Kweek en de AMS opgericht. De basis is gelegd voor de ontwikkeling van de Surinaamse mens. Velen zijn naar Nederland vertrokken ( en gaan nog steeds) om kennis op te doen en met de opgedane kennis keren zij terug naar Suriname om dit land verder tot ontwikkeling te brengen.
Het modernste rijstbedrijf op het Westelijk halfrond
In de jaren 1950 heeft het moederland (Nederland) op Wageningen de basis gelegd voor de mechanische rijstbouw in Suriname. Zij hebben nieuwe rijstrassen ontwikkeld waar de productie van padie van 2 ton naar 5 ton per ha. steeg. De basis voor de Groene Revolutie is in Suriname gelegd door Nederland. De Nickerianen hebben de kennis van Nederlanders ( bakra’s, nakomelingen van de koloniale machthebbers) overgenomen en ADRON heeft intussen met die kennis ook andere rijstrassen ontwikkeld.
Individuele problemen niet afwentelen op het Surinaamse volk
De VS is ook kolonie van Engeland geweest. De Amerikanen hebben altijd een goede band onderhouden met het voormalige moederland (Engeland). Toen Engeland de Argentijnen uit Falkland-eiland verdreven hadden, had de VS direct haar steun toegezegd aan Engeland. Duitsland had tijdens de Tweede Wereldoorlog de stad Rotterdam gebombardeerd en er waren ook vele doden. De Nederlanders hebben de goede band met Duitsland blijven behouden, ondanks de ellende van de Tweede Wereldoorlog. Zonder Duitsland zou de Europese Unie uit- elkaar vallen. India is jaren kolonie van Engeland geweest. De Indiërs propageren geen haat tegen de Engelsen, maar onderhouden een goed band met de voormalige kolonisator. Enkele Surinamers hebben problemen met Nederland. Vaker wordt een beeld geschetst dat het Surinaamse volk een probleem heeft met Nederland. De mensen moeten hun problemen zelf oplossen en het Surinaamse volk met rust laten en daarom vraag ik nogmaals aan het Surinaamse kiezersvolk om niet met emoties, maar met hun nuchter verstand over drie jaar (in 2020 ) naar de stembus te gaan. De wereld is een ‘global village’; wij zullen met alle landen van deze aardbol een goede relatie moeten onderhouden. Wij moeten onze banden met Nederlanden blijven behouden en versterken. De historische, de culturele, de sociaal-economische en de familieband kan je niet zomaar uitwissen. In Nederland ligt kennis en die kennis kunnen wij makkelijk binnenhalen. Wij moeten in Suriname ons gedrag veranderen en niet blindelings achter leiders aanlopen die persoonlijke problemen hebben met Nederland.
Hardeo Ramadhin

error: Kopiëren mag niet!