Hanoeman: “In een democratisch land is dialoog noodzakelijk”

De onderwijswetenschapper Soenderpersad Hanoeman is bijzonder verheugd dat de rust binnen het onderwijs terug is gekeerd. “De bonden hebben ingezien dat het belang van het kind op de eerste plaats staat en dat de eindexamens afgenomen moeten worden. Hieraan merk ik dat ze niet alleen voor het eigen belang gaan, maar ook voor het belang van het kind. En dit waardeer ik”, zegt Hanoeman in gesprek met Dagblad Suriname. Naar zeggen van Hanoeman zijn dergelijke kwesties vooral in een democratisch land een aangelegenheid, waarbij dialoog het uitgangspunt moet vormen. “Pas als dialoog niet meer helpt, kan je het uiterste middel hanteren.”
De strategie van het ministerie van Onderwijs Wetenschap en Cultuur (Minowc) om ‘no work no pay’ in te voering in tijden van opstand, vindt Hanoeman een minder pientere opstelling. “Het ministerie maakt zich hiermee belachelijk! De laatste tijd heb ik dit vaak gehoord, maar tot nu toe zie ik niet dat zij de daad bij het woord hebben kunnen voegen. Het komt dus heel ongeloofwaardig over.” Hanoeman vindt daarom dat dit geen aanleiding vormt om de acties van de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS) op te schorten.
Interventie leiding NJP is water naar zee dragen
Op 30 juni 2017 heeft de leiding van het Nationaal Jeugdparlement (NJP), bestaande uit Kelvin Koniki, Dinesh Parag en Zenani van Throo, een bezoek gebracht aan het bestuur van de BvL/ALS om de onderwijskwestie te bespreken. “Zij zullen zeker gezegd hebben dat de kinderen niet benadeeld mogen worden, maar dat is iets wat de BvL/ALS ook niet wil.” Middels persconferenties laat de BvL/ALS namelijk ook blijken wat de knelpunten zijn. “Door een goed salaris kunnen de leraren een goed leven hebben en door een gedegen curriculum kan het kind vooruitgaan. Ik weet dus niet welk advies het NJP zal geven om deze zaken in place te brengen.” De onderwijswetenschapper is van mening dat het NJP niet zo zeer hoeft te bemiddelen bij de onderwijsbonden, maar bij de regering, vooral hoe de NJP-leiding in een persbericht kenbaar heeft gemaakt dat zij “een goede band heeft met de vicepresident”. “Zij zijn slechts naar het ‘gevolg’ gegaan, maar de ‘oorzaak’ ligt bij het onderwijsministerie. Als zij daar kunnen bemiddelen zou het verstandig zijn, anders is het water naar zee dragen”, aldus Hanoeman.
Klachten hebben Dagblad Suriname bereikt dat het initiatief van de jongeren wederom zonder consultaties met de overige leden van het NJP heeft plaatsgevonden. De ‘solotoer’ van de leiding van het NJP duidt op het zoveelste teken dat de eenheid en samenwerking in hun eigen instituut niet optimaal zijn. ‘Charity begins at home’ is iets wat de NJP-leiding nog onder de knie moet krijgen alvorens de complexe zaken in het land aan een oplossing te helpen.
KSR

error: Kopiëren mag niet!