Winkeliers bereid overheid te helpen met sociale pakketten

1Winkeliers bereid overheid te helpen met sociale pakkettenDe Vereniging van Winkeliers kijkt al geruime tijd naar de wijze waarop de overheid de sociaal zwakkeren wenst te ondersteunen. Een van de modellen die al in uitvoering is, is het verkopen van voedselpakketten. Hier wensen de winkeliers een bijdrage aan te leveren. De regering heeft SRD 33 miljoen begroot voor voedselpakketten. Een pakket heeft een waarde van SRD 200 en wordt verkocht tegen een sociaal tarief. Door minister Cristien Polak van Sociale Zaken en Volkshuisvesting werd in het parlement aangekondigd dat de prijs SRD 50 wordt. Het bestuur van de VSW wenst aan te kaarten dat dit systeem niet hoefde te worden toegepast in de periode van regering Venetiaan, waar er gewoon een beroep werd gedaan op winkeliers. “Eigenlijk haalt men 10.000 pakketten uit de handel. Ik weet niet hoe het precies aan toe is gegaan, maar er zijn maar 2 importeurs die meedoen aan dit project”, zegt Hasnoe.
Om te voorkomen dat de oude verhalen van corruptie en mogelijke criminele handelingen zich herhalen, staan de winkeliers volgens Hasnoe open om de distributie van de pakketten te ondersteunen. De registratie voor pakketten heeft via wijkkantoren en districtscommissariaten plaatsgevonden. Via de districtscommissariaten wordt de verkoop geregeld. “Waarom laat men de pakketten, om transparant te zijn en extra kosten te voorkomen, niet gewoon via de winkeliers distribueren?”, vraagt Hasnoe zich af. Er zijn bijkans 4000 winkeliers verspreid over geheel Suriname. De overheid zorgt bij dit voorstel voor gemak bij de gerechtigde, omdat men het pakket gemakkelijk bij de dichtstbijzijnde winkel kan ophalen. Andere instanties worden niet belast met de distributie en de winkeliers kunnen er ook wat aan verdienen.
“Er kan bijvoorbeeld een kaartensysteem komen voor alle gerechtigden. Men betaalt de SRD 50, en krijgt het pakket van SRD 200. De winkelier die momenteel in financiële problemen verkeert, heeft met deze koopkrachtverhoging meer ademruimte”, aldus Hasnoe. Hij benadrukt op een afstand te blijven van politieke besluiten en simpelweg voor zijn leden werkbare ideeën te poneren. Parlementair Carl Breeveld heeft onlangs in het parlement nog gesproken over de wijze waarop de pakketten worden gedistribueerd. Hem is ter ore gekomen dat pakketten ook via kerken worden gedistribueerd. Politiek gezien vindt Breeveld dit geen correcte wijze van aanpak. Dit project geniet bij een deel van het parlement in ieder geval niet alle ondersteuning. Dit vanwege de nare ervaringen met het eerdere project.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!